ГолосUA
10:18 10/09/2009

Близько 14% українських дітей — алкоголіки

 В Україні 14% дітей страждають алкоголізмом і майже немає людей, що ніколи не куштували алкоголю.

Про це під час круглого столу заявила голова постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я то соціального захисту Алла Шлапак, озвучуючи дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, передав кореспондент ГолосUA.

«84% підлітків протягом року вживали алкоголь, а протягом останніх 30 днів, тобто з другої половини серпня до середини вересня — 62%, це саме тоді, коли діти повертаються до школи», — сказала посадовець.

За її словами, зараз в Україні у порівнянні з 2003 роком вдвічі зросло вживання саме слабоалкогольних напоїв. Голова комісії повідомила, що 45% підлітків тими чи іншими шляхами відзначають, що вони мали різні проблеми як наслідок вживання алкоголю. «Найактуальніші проблеми — це нещасні випадки у стані сп’яніння, травми, госпіталізація, проблеми з батьками і з друзями, незахищений статевий зв’язок, що приводить до відповідних наслідків», — сказала Алла Шлапак.

За даними ВООЗ, 90% дітей віком 13-15 років вживають алкогольні напої, 63% палять, та ще 40% хлопців та 20% дівчат вперше скуштували алкоголю у віці 10 років. Алла Шлапак наголосила на тому, що у столиці немає органів, які б стежили за поширенням дитячого алкоголізму, проте Головне управління освіти і науки КМДА має список майже трьох тисяч дітей, котрі стоять на шкільному обліку за паління.

Крім того, ВООЗ констатувала, що 14% підлітків вживають алкоголь щоденно, 42% — тричі на тиждень, ще близько 40% вживають алкоголь двічі на місяць, і лише 1% українських підлітків п’ють лише під час великих свят. З них 62% ніколи не мали проблем із придбанням спиртного.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме