Даниил Кляхин
10:00 11/11/2010

Болгарія погодилася здійснювати транзит російського газу замість України

 

Уряд Болгарії затвердив угоду про створення спільного підприємства між «Газпромом» і «Болгарським енергетичним холдингом» про виконання техніко-економічного обґрунтування болгарської ділянки газопроводу «Південний Потік».

 

Про це власному кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі ВАТ «Газпром».

Майбутнє СП буде здійснювати всі необхідні заходи з проведення техніко-економічних розрахунків до прийняття інвестиційного рішення щодо проекту. У подальшому СП побудує і стане власником та оператором газопроводу на території Болгарії.

Таким чином, Болгарія ухвалила остаточне рішення щодо транзиту російського газу до Європи. Але раніше через квапливість Софії щодо її участі у «Південному потоці» «Газпром» влітку поточного року почав вивчати варіант проведення газопроводу по території Румунії. Доцільність будівництва румунської ділянки «Південного Потоку» визначиться до кінця листопада.

Газопровід «Південний потік» повинен пройти через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Його завдання «Газпром» визначає як «обійти ризикованих транзитерів», маючи на увазі Україну. Його загальна довжина складе близько 900 кілометрів, максимальна глибина — більше двох кілометрів. Продуктивність морської ділянки «Південного потоку» складе до 63 мільярдів кубометрів газу на рік.

 

Читайте также по теме