ГолосUA
08:24 13/07/2009

Болгарія призупинить енергетичні проекти з Росією

Болгарія призупинить одразу два проекти з Росією — АЕС «Белене» і газопровід «Південний потік», який мав йти в обхід України.

Про це написали “Ведомости”.

Бойко Борисов, партія ГЕРБ якого перемогла в парламентських виборах, повинен на цьому тижні очолити новий уряд Болгарії. І, як пише видання, перший помітний крок майбутнього прем’єра — вимога оголосити тимчасовий мораторій на всі великі енергетичні операції.

У листі Б. Борисов на ім’я міністра економіки Болгарії Петра Дімітрова наголошується, що керівництво партії отримує «тривожні сигнали» про дії держкомпаній, які не враховують світової кризи і національних інтересів Болгарії. І тому мінекономіки має ввести заборону на укладення нових лізингових і кредитних договорів, а також призупинити всі переговори щодо таких міжнародних проектів, як АЕС «Белене» і «Південний потік», йдеться в документі.

У ГЕРБ пояснили, що всі угоди з «Південного потоку» перевірять фінансові консультанти майбутнього прем’єра.

Як зазначило видання, про проект Nabucco (будівництво газопроводу з Каспійського регіону в обхід Росії) в листі немає ні слова.

Нагадаємо, міжурядова угода з Болгарією з «Південного потоку» була підписана в січні 2008 року, а в травні 2009 року було підписано угоду про співпрацю «Газпрому» і державного Bulgarian Energy Holding.

Трубопровід «Південний потік» протягнеться з Новоросійська до Болгарії по дну Чорного моря, а далі розділиться на два напрями: через Грецію до Італії через Сербію і Угорщину до Австрії. Як очікується, проект буде реалізований до 2015 року.

Нагадаємо також, що 13 травня Болгарія повинна підписати угоду про участь у проекті будівництва газопроводу Nabucco, по якому європейські компанії планують постачати паливо з Каспійського регіону в обхід Росії. Цей газопровід вважається конкурентом «Південного потоку». Підписи під документом в Анкарі поставлять представники Туреччини, Угорщини, Румунії, Болгарії та Австрії.

 

Читайте также по теме