ГолосUA
12:38 12/04/2010

Болгарія відмовилася використовувати Ту-154 для перельотів Президента

Болгарія ввела заборону на використання Ту-154 в якості президентського лайнера у зв’язку з авіакатастрофою аналогічного літака президента Польщі під Смоленськом.

Про це заявив представник міністерства транспорту країни Атанас Костов.

Він зазначив, що заборона на польоти президентського Ту-154 буде діяти до з’ясування причини аварії польського літака при підльоті до Смоленська. Також Костов розповів, що Болгарія збирається замінити літак на який-небудь інший лайнер. Про ці плани стало відомо ще в лютому 2010 року — тоді міністерство транспорту оголосило, що президентський Ту-154 буде виставлений на продаж у червні.

Літак президента Болгарії вже потрапляв в аварійні ситуації. У 2008 році Ту-154 з президентом Георгієм Пирвановим і членами урядової делегації на борту здійснив аварійну посадку на Азорських островах через неполадки з шасі. Ніхто з пасажирів і членів екіпажу тоді не постраждав. Наразі керівництво країни використовує для офіційних візитів орендований аеробус, оскільки дозвіл на польоти президентського борту було тимчасово призупинено 1 квітня з технічних причин.

Нагадаємо, Ту-154 Президента Польщі Леха Качинського розбився вранці 10 квітня під час приземлення до аеропорту Смоленська. На борту літака крім Л. Качинського і його дружини були ще 96 людей, всі вони загинули.

За попередньою версією, причиною авіакатастрофи стала помилка пілотування в умовах поганої видимості. Слідчий комітет при прокуратурі, що займається розслідуванням інциденту, виключив вплив будь-яких технічних факторів на керованість літака.

Делегація Польщі прямувала до Смоленська для участі в траурних заходах з приводу 70-річчя розстрілу польських офіцерів у Катині. Крім Л. Качинського до неї входили глави силових відомств Польщі і інші високопоставлені чиновники.

 

Читайте также по теме