ГолосUA
09:08 22/01/2010

Борги за житлово-комунальні послуги вибиватимуть колектори?

Після реформи житлово-комунального комплексу, яку обіцяють більшість кандидатів в президенти, понад чверть боргів в цій сфері буде передана колекторам.

Поки влада тільки роздумує про аутсорсинг в справі стягнення комунальних боргів, колектори вже підрахували, скільки боргів може бути передано ним «в роботу».

«За нашими підрахунками, при реформуванні ЖКГ колекторні компанії працюватимуть з понад 25% прострочених боргів за воду, енергоносії і інші послуги комунальників. На даний момент з професіоналами по збору боргів стикаються не більше 5% комунальних боржників», — розказала директор по маркетингу і продажам колекторної компанії Verdict Марія Тугай.

За її словами, незначність частки колекторів в обслуговуванні боргів комунальників пояснюється структурою власності українського ЖКГ.

«Керівництво житлово-експлуатаційних контор (ЖЕК), що знаходяться в комунальній власності міської громади, часто ніяк не мотивовано в отриманні максимального прибутку керованої організації. Тому зараз до послуг колекторів на українському ринку частіше вдаються компанії (так звані приватні ЖЕКи), а також громади співвласників багатоквартирних будинків (ГСББ). Найманий же менеджмент на чолі приватних структур безпосередньо орієнтований на успішні фінансові результати, оскільки від цього залежать і його доходи», — заявила М. Тугай.

«Організація житлово-комунального господарства сьогодні, безумовно, потребує реорганізації. Методи стягнення, які використовують структури ЖКГ, не дають очікуваних результатів, і заборгованість продовжує збільшуватися. Колекторним компаніям, у свою чергу, робота з такою заборгованістю цікава, і вони готові забезпечити високу результативність стягнень», — заявив генеральний директор колекторної компанії CredEх Сергій Демінській. Проте, відзначив він, в бюджеті не завжди знаходяться кошти для оплати таких послуг, і передача заборгованості в управління колекторам багато в чому залежатиме від цілей, які ставлять перед собою структури ЖКГ, — ЖЕК, водоканали, обленерго та інші.

Колекторам поки важко назвати схему, за якою будуватимуть свою співпрацю з підприємствами ЖКГ, але якість портфеля оцінюють як цілком придатну для стягнення. «Враховуючи, що навесні 2009 р. прокуратура заборонила Київській адміністрації передавати заборгованість по ЖКГ в роботу колекторним компаніям, цього прецеденту цілком достатньо, щоб колекторні компанії бачили ризик в придбанні такої заборгованості. Тому зараз можна говорити про розвиток і впровадження тільки агентської схеми роботи із заборгованістю у сфері ЖКГ», — відзначив Сергій Демінській.

Разом з тим Марія Тугай не виключає соціального невдоволення нововведеннями. «У нас вже був подібний досвід і при роботі з боржниками банку, і при роботі з IT-компаніями. Але робота колекторів організована виключно в рамках законодавства і професійного «кодексу етики», тому можливе обурення стане тимчасовим явищем», — говорить вона.

За матеріалами: «Экономические известия»

 

Читайте также по теме