ГолосUA
12:47 06/12/2008

Браун звинуватив Мугабе в епідемії холери

Прем’єр-міністр Великобританії Гордон Браун заявив, що епідемія холери, яка вразила Зімбабве, — доказ повного розвалу уряду в Хараре, повідомило Бі-Бі-Сі.

За словами Г.Брауна, Зімбабве більше не є державою, яка хоче і може захищати своє населення. Прем’єр Британії сказав, що світові лідери повинні заявити президентові Роберту Мугабе про те, що в них увірвався терпець.

"Ми повинні об’єднатися для захисту прав людини і демократії і твердо сказати Мугабе, що з нас досить", — сказав Гордон Браун.

Внаслідок епідемії холери в Зімбабве померли вже 600 людей, хвороба розповсюдилася в сусідні Південну Африку і Боствану.

За словами Г.Брауна, громадяни Зімбабве голосували за краще майбутнє, і "наш обов’язок — підтримати цю надію".

Британія, сказав прем’єр, повинна добиватися створення в Хараре командно-контрольного центру, який розподілятиме іноземну допомогу тим зімбабвійцям, які найгостріше її потребують.

Прем’єр Британії також висловив сподівання, що становище в Зімбабве буде обговорено на екстреній нараді Ради безпеки ООН.

До виступу Брауна проти режиму Мугабе виступила держсекретар США Кондоліза Райс, заявивши, що час залишити свою посаду для президента Зімбабве давно настав.

Десмонд Туту, лауреат Нобелівської премії миру і колишній архієпископ Кейптауна, сказав, що народи Африки повинні об’єднатися, щоб нехай навіть із застосуванням сили змусити Мугабе піти у відставку.

За словами Д.Туту, Мугабе "зруйнував прекрасну країну" і не раз коїв злочини проти народу Зімбабве.

 

 

Читайте также по теме