ГолосUA
14:00 12/03/2010

Будь-яке рішення КС щодо легітимності коаліції буде “на руку” Партії регіонів

Партія регіонів, представники якої наразі отримали одноосібну владу у державі, будь-яке рішення Конституційного суду щодо повноважності новоутвореної коаліції оберне на свою користь.

Таку думку в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA Науковий директор Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Олексій Гарань.

“Це підвішує і коаліцію, і уряд. Тому що очевидно, що таким чином підривається морально політична легітимність всіх цих рішень, які приймалися протягом цього часу”, — сказав він.

Експерт наголосив, що в разі визнання Конституційним судом коаліції нелегітимною, постане питання про повноважність уряду.

“…Але щоб сформувати новий уряд потрібно заново формувати коаліцію? Тобто певний час цей уряд буде продовжувати виконувати свої обов’язки”, — заявив професор.

Водночас, О.Гарань додав, що в разі якщо парламент не буде розпущено невідомо хто саме припинятиме повноваження цього уряду та обиратиме новий.

Політолог назвав таку ситуацію “фінтом в рукаві” Партії регіонів. Та додав, що “таким чином регіонали можуть отримати можливість грати навіть з цим рішенням Конституційного Суду. Навіть якщо воно буде негативне для них”.

Нагадаємо, до Конституційного суду України 11 березня надійшло подання 56 народних депутатів України щодо відповідності конституційності положень ст. 61 регламенту Верховної Ради України.

9 березня Верховна Рада України дозволила окремим народним депутатам входити до складу коаліції, внісши відповідні зміни до 61 статті регламенту. Раніше коаліція в раді формувалась на основі фракцій.

Н.Виноградська

 

Читайте также по теме