ГолосUA
18:33 23/12/2008

Бюджет-2009 буде прийнятий у четвер — Ющенко

 Бюджет-2009 буде прийнятий у першому читанні — а можливо, й остаточно — вже у четвер.

Як передав кореспондент ГолосUA, про це на щорічній прес-конференції в Українському домі заявив Президент України Віктор Ющенко.

«Це відбудеться у четвер — перше читання, сподіваюсь, що й останнє», — заявив Президент. На його думку, «парламент поставлений перед ситуацією, коли багато вибору немає. Парламент зобов’язаний прийняти бюджет. У новий рік ми маємо входити з новим бюджетом».

Головний фінансовий документ країни на наступний рік Віктор Ющенко назвав «бюджетом кризи». Його глава держави охарактеризував як «дуже проблемний документ, з яким важко буде жити».

Зокрема, проект передбачає 3% дефіциту бюджету, які фактично нема звідки компенсувати — ані за рахунок внутрішніх, ані зовнішніх джерел. В абсолютних цифрах цей дефіцит складатиме 30 мільярдів гривень, 20 млрд. з яких — це заборгованість Пенсійного фонду.

Єдине джерело покриття дефіциту — Стабілізаційний фонд, а відтак, у наступному році Україна лише повністю проїдатиме гроші, що заробить, не вкладаючи фінанси у розвиток, стабілізацію та розбудову економіки.

За словами Ющенка, в умовах кризи бюджет має супроводжувати грунтовний пакет економічних законів — близька 40-ка документів, — але уряд «пішов на компроміс» та подав до парламенту лише 18 законопроектів.

Причому, наголосив Віктор Ющенко, проект бюджету, який представила у Верховній Раді Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко — це оптимістичний проект, і «я навіть не хочу говорити про інший проект, над яким мінфін працював». До речі, Президент підкреслив, що проект Бюджету-2009 — це перший за часів незалежної України бюджет, який відмовився представляти міністр фінансів — через небажання відповідати за його наслідки.  

 

Читайте также по теме