ГолосUA
10:37 23/05/2010

Бюджет в Україні перестав бути балансом — Пинзеник

Після драматичного падіння ВВП у 2009 році Україна демонструє у поточному році позитивну економічну динаміку, проте нинішні темпи зростання не здатні вивести економіку на докризовий рівень.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

«За умови досягнення у поточному році запланованих темпів зростання за обсягами ВВП країна так і не перейде з 2005-го у 2006 рік, а за обсягами промислового виробництва залишиться у 2004 році. Це масштаби економіки п’яти-шестирічної давності», — зауважив він.

Пинзеник також нагадав, що дефіцит минулорічного бюджету в 104,3 млрд. грн. (11,4% ВВП) перевищив сумарний дефіцит за всі роки незалежності України. «Економіку країни вивели на слизьку і тонку кригу. Бюджет із таким розміром невідповідності доходів і видатків не здатний розв’язати жодної суспільної проблеми. Він сам — проблема. Бо баланс перестав бути балансом», — зазначив він.

Екс-міністр фінансів зауважив, що кошти Міжнародного валютного фонду, які отримала Україна, проблем з бюджетом, на жаль, не вирішили. «Бюджетну дірку прикрили. Вона від цього не зникла, а навпаки, зросла. Її тільки замаскували», — пояснив він.

Коментуючи бюджет 2010 року він підкреслив, що декларований дефіцит у нібито 5% ВВП реально сягає майже 16%, або 170 млрд. грн. При цьому бюджетний дефіцит такого розміру — «це занесена сокира над стабільністю «метра», яким вимірюють доходи та видатки. У такій ситуації, пояснив Пинзеник, неможливо передбачити, коли і в яких розмірах зміняться ціни чи обмінний курс. При цьому характер цих змін в умовах подібної незбалансованості такий, що доходи і видатки при зміні «метра» змінюються неоднаково.

«Цілком правильно прораховане прибуткове інвестування має всі шанси стати збитковим. І не з вини інвестора, а з причин зміни довжини «метра». Така загроза вбиває бажання інвестувати, згадаймо відплив депозитів з банків унаслідок девальвації депозитів, що раніше були ресурсом кредитування розвитку національної економіки», — зазначив екс-міністр фінансів.

За матеріалами: Дзеркало тижня />  

Читайте также по теме