ГолосUA
15:47 16/04/2010

БЮТ має намір заборонити вивезення урану з України (Додано звук)

Фракція Блоку Юлії Тимошенко ініціює законопроект про заборону вивезення високозбагаченого урану з території України

Про це заявила лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко сьогодні на брифінгу, передав кореспондент ГолосUA.

«Ми маємо намір зараз завершити розробку спеціального закону, і внести його до парламенту, про заборону вивезення високозбагаченого урану з території України, який буде в повній мірі враховувати і Конвенцію ООН про фізичних захист ядерного матеріалу, і Міжнародну конвенцію по боротьбі з атомно-ядерним тероризмом, і інші міжнародні конвенції та угоди, а також стандарти та процедури МАГАТЕ», — наголосила вона.

Політик запевнила, що опозиція намагатиметься включити цей законопроект у порядок денний вже нового пленарного тижня.

«Голосування за цей законопроект про збереження і правила поводження з високозбагаченим ураном буде тестом для українських депутатів народних, тестом для політичних партій. Я думаю, що український парламент мусить продемонструвати єдність в цьому питанні, і навіть, якщо є коаліція більшості, то зовсім не обов’язково освячувати рішення, за які буде соромно перед наступними поколіннями», — наголосила вона.

За словами Ю. Тимошенко, такий закон міг би стати додатковим аргументом для світової спільноти стосовно якісного зберігання, використання і контролю за пересуванням збагаченого урану.

Екс-прем’єр також заявила, що звертатиметься до тих вчених, які мають мужність «називати речі своїми іменами» і політиків, які готові «повставати проти таких рішень». />  

Звук

А. Береза

 

Читайте также по теме