ГолосUA
11:00 20/08/2010

БЮТ вважає, що Кабмін має позичити гроші для сплати боргу перед «Київенерго»

Для того, щоб погасити борг перед «Київенерго», Київ мусить отримати позику за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку на умовах їх повернення без нарахування відсотків за користування цими коштами. Тобто Кабінет міністрів України повинен позичити Києву необхідну суму грошей без зобов’язання сплати відсотків, з погашенням у наступному році. />  

Такий вихід із ситуації вбачає член постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, депутат фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Київській міській раді Сергій Мельник, провідомила прес-служба фракції БЮТ у Київраді.

«Перш, ніж брати для Києва позику у комерційних банків, в.о. голови КМДА О.Попов мусить врахувати дві речі: по-перше, згідно зі ст. 74 Бюджетного кодексу, видатки місцевого бюджету на обслуговування боргу не можуть перевищувати 10 відсотків видатків загального фонду місцевого бюджету», — наголосив депутат БЮТ С.Мельник.

 Депутат нагадав, що на сьогоднішній день сукупний борг столиці вже становить близько 8 мільярдів гривень, а до кінця року складе усі 11,5 мільярдів.

«По-друге, О.Попов не має права брати будь-які кредити без рішення депутатського корпусу Київради. В той же час усі спроби БЮТ скликати позачергову сесію, присвячену проблемі тарифів, залишились проігнорованими нібито через те, що Л.Черновецький знаходиться у відпустці», — заявив С.Мельник.

Депутат БЮТ запропонував свій вихід із ситуації.

«Проблему компенсації різниці у тарифах можна вирішити через середньострокову позику Києву за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку на умовах їх повернення без нарахування відсотків за користування. Тобто Кабінет міністрів України мусить позичити місту кошти без зобов’язання сплати відсотків з погашенням у наступному році», — запропонував С.Мельник.

«Або, ще простіший варіант — зменшити вилучення зі столичного бюджету до державного — нехай Кабмін віддасть гроші, які забрав у киян», — додав С.Мельник.

БЮТівець С.Мельник також зазначив, що на його думку, сума боргу перед «Київенерго» може бути значно завищена від реальних показників.

«Адже досі достеменно невідомо, чи проводився владою реальний аудит боргу, і перестороги, що розрахунки зроблені неправильно, натомість мова йде про банальне відмивання грошей з місцевого бюджету, столичною владою не спростовані», — додав депутат.

Нагадаємо, виконуючий обов`язки голови КМДА О.Попов заявив про наміри київської адміністрації до 6 вересня 2010 року за рахунок позики у сумі більше 2 млрд. грн. компенсувати енергопостачальній компанії «Київенерго» різницю між встановленими тарифами та собівартістю комунальних послуг, що нею надаються.
 

Читайте также по теме