ГолосUA
16:40 01/06/2010

“Бютівці”, які увійшли до коаліції, не втратять депутатський мандат — експерт

Народні депутати, які були обрані за списками БЮТ, не втратять свого статусу, якщо не напишуть заяву про приналежність до фракції.

Про це заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко в коментарі кореспонденту ГолосUA.

Він зауважив, що так звані “бютівці-перевертні”, хто приєднався до коаліції знайшли спосіб, як це зробити не заперечуючи Конституції.

«Конституція гласить, що втрата мандата може бути за рішенням партії лише у випадку відмови входження у фракцію, тобто це мається на увазі після виборів або в разі виходу з фракції. В даному випадку ті «тушки» не пишуть заяви про вихід з фракції, але вони пишуть заяви про входження в урядову коаліцію на індивідуальній основі, згідно норми закону про регламент. І фактично в такий спосіб обходять норму Конституції», — пояснив експерт.

Водночас, І. Коліушко додав, що в разі ухвалення рішення про позбавлення таких депутатів мандату, воно буде успішно оскаржене в судовому порядку.

«Якщо вони (фракція БЮТ — ред.) приймуть таке рішення про позбавлення їх депутатських мандатів, то вони оскаржать це в суді, і ймовірність значно більша того, що суд визнає їхнє право, тобто скасує рішення про позбавлення їх мандату», — сказав він.

Така можливість пояснюється тим, що фракція вже була утворена 2007 року, а підтвердження приналежності не є законною або Конституційною вимогою.

«Станом на сьогодні або станом на вчора, або станом на півроку тому вони є членами фракції і ніхто цього не спростує, в тому числі є документи самої ж фракції, які підтверджують їхнє членство…Після виборів 2007 року вони вступили в фракцію і з тих пір вони є членами фракції», — резюмував І. Коліушко.

Нагадаємо, з 17 травня до 1 червня фракція БЮТ ініціювала збір заяв про свою приналежність до фракції. 1 червня у БЮТ заявили про наявність 130 заяв.

Водночас, С. Соболєв заявив про те, що всі народні депутати, хто не написав такої заяви будуть позбавлені статусу народного депутата.

Н. Виноградська />  

Читайте также по теме