Частка імпортних нафтопродуктів у січні становила 30% ринку, а не 60%, як заявив Азаров — експерт

Частка імпортних нафтопродуктів, за офіційними даними, у січні поточного року становила 30% ринку.

Про це в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA повідомив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн, коментуючи заяву прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що зростання цін на пальне спричинене скасуванням мита на імпорт нафтопродуктів, частка яких на даний момент становить 60% від усього ринку.

Схоже, що прем'єра м'яко кажучи, не вірно інформують, тому що, за всіма офіційними даними за результатами, 2010 року імпорт склав 40% ринку, у січні поточного року — 30% ринку. Це, на мій погляд, є оптимальним об'ємом, оскільки гарантує конкуренцію на ринку”, — зазначив він, додавши, що імпортуються в Україну не промислові марки палива, а паливо для нових автомобілів, яке нашими вітчизняними НПЗ поки що не виробляється.

При цьому, на думку експерта, Україні нікуди діватися від імпорту нафтопродуктів та впливу зовнішнього ринку. “Але наш ринок працює, ми вже давно не знаємо, що таке дефіцит і ми маємо абсолютно адекватні ціни і, подобається нам чи ні, але вони такі, як диктує нам зовнішній ринок”, — додав С. Куюн.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров під час чергового засідання Кабінету міністрів заявив, що зростання цін на пальне в Україні зумовлене недалекоглядною політикою попередників. За його словами, скасування попереднім урядом на чолі з Юлією Тимошенко мита на імпорт нафтопродуктів призвело до монополізації ринку імпортерами. М. Азаров повідомив, що їх доля на ринку сягнула 60%, що, на його думку, дозволило їм ввести ціновий диктат і підвищити вартість пального практично до європейського рівня.

Читайте также по теме