ГолосUA
18:25 28/01/2009

Чехія і надалі експортуватиме зброю до Грузії

Чехії, яка експортує зброю до Грузії, Росія погрожує надзвичайними економічними санкціями. />  

«Чеська дипломатія ігнорує кремлівський демарш, а преса рясніє заголовками на кшталт «Російська імперіалістична параноя»», повідомила «Німецька хвиля».

Ані чеське міністерство закордонних справ, ані інші державні інстанції поки що ніяк не реагували на погрози з боку Росії. За словами речниці МЗС Зузани Оплеталової, питання не є актуальним, оскільки немає свідчень того, що Москва й справді може вжити обіцяних заходів.

Позиція чеських дипломатів заскочила тих, до кого московські погрози стосуються безпосередньо, а саме – зброярів. Президент Асоціації оборонної промисловості Їржї Гинек сказав, що мовчанка дипломатів заганяє виробників зброї в глухий кут, бо Грузія не фігурує в жодному з офіційних списків країн, яким заборонено продавати автомати або танки. На його думку, члени Асоціації мали б і далі вивозити свої товари до Грузії, але в такому разі з ними не торгуватиме Росія.

Прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек перебував у вівторок з візитом в Угорщині і з приводу ситуації, яка склалася, не висловився.

За останніми даними, чеські збройові заводи продали Грузії 2007-го року військової техніки, автоматів і боєприпаси більше як на 13 мільйонів євро.
 
«Навіть до зубів озброєна Грузія не є небезпекою для Росії», – пише газета «Лідове новіни» і так закінчує статтю «Російська імперіалістична параноя»: «Великодержавні амбіції – це хвороба хронічна: сьогодні Грузія, а завтра хтось інший з колишніх совєтських республік».

 

Читайте также по теме