ГолосUA
08:37 09/12/2008

Через борги енергетиків вартість електроенергії може зрости

Уряд вирішив погасити борги енергогенеруючих компаній за спожите ними вугілля за рахунок кредитів.

Про це повідомив «Комерсант».

Кабмін дозволив держпідприємству «Енергоринок» залучити в «Ощадбанку» кредит у розмірі 625 млн грн. для розрахунків з енергогенеруючими компаніями, які заборгували ДП «Вугілля України». Втім, за даними видання, ці кошти дозволять погасити лише частину боргу, що, в свою чергу, може призвести до зростання тарифів на електроенергію для промисловості.

За даними Мінпаливенерго, борг найбільших енергокомпаній за вугілля сягає 950 млн грн., з них 426 млн грн. – заборгованість перед ДП «Вугілля України».

В «Ощадбанку» можливе виділення кредиту коментувати відмовились.

За словами заступника голови правління «Райффайзен Банк Аваль» Віктора Горбачова, « подібні кредити «Ощадбанк» видає під 18-20% річних.

Незалежний експерт Кирило Чуйко зауважив, що «таким чином, виплата відсотків по кредиту обійдеться «Енергоринку» в 125 млн грн. Тому держпідприємство буде вимушено підвищити вартість електроенергії, ввівши надбавку», — вважає він.

«Для цього необхідне на 1,5-2% підвищити тарифи на електроенергію для промисловості. Це незначне зростання, але за ситуації, коли частина споживачів є неплатоспроможною, навіть, таке підвищення може знизити рівень розрахунків», — запевнив член комітету Верховної ради по ПЕК Олег Зарубінський.

Нагадаємо, основні виробники електроенергії – «Енергоатом» та «Укргідроенерго» – знизили обсяг виробництва електроенергії: з початку грудня їх частка в загальному обсязі виробництва впала на 15%. В результаті, за даними Мінпаливенерго, «Енергоринок» зміг зібрати всього 50 млн грн.

 

Читайте также по теме