ГолосUA
14:18 02/08/2010

Через надзвичайну спеку українські підприємства сьогодні скоротили робочий день

Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду врахував рекомендації Міністерства охорони здоров’я щодо заходів безпеки в нинішніх спекотних погодніх умовах та звернувся до керівництва українських підприємств із проханням зменшити тривалість робочого дня та продовжити обідню перерву.

Про це в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA заявив заступник голови Держгірпромнагляду Степан Дунас.

«Ми дійсно враховуємо рекомендації МОЗ і ми вже звернулися сьогодні до наших територіальних органів, щоб вони відповідно звернулися до підприємств, що ведуть роботи просто неба і роботи з підвищеною небезпекою аби запровадити обмеження — зменшення тривалості робочих змін, ранній початок роботи, збільшення обідньої перерви, і це 100%-е забезпечення засобами індивідуального захисту», — розповів С.Дунас.

Зокрема, за його словами, на таких важливих об’єктах, як НСК "Олімпійський", комітет поставив за умову запровадити щодений медичний огляд всіх працівників.

Також заступник голови комітету зауважив, що у зв’язку із спекою планового закриття підприємств не відбулось. «В той же час ми сьогодні обмежили роботу в Нікопольському рибокомбінату у зв’язку з тим, що там 30 числа отруїлися токсичними газами троє осіб, в тому числі й 2 працівники цього підприємства смертельно. Заборонено виконання робіт в колодязях. У зв’язку із цим трагічним випадком, ми звернулися до Державного рибного комітету, аби вони посилили відомчий контроль за дотриманням умов безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки у колодязях. Основний фактор, який тут діє — це біохімічні процеси, які викликані підвищенням температури, і які впливають на людину, і дотримання безпеки — це не застосування засобів індивідуального захисту, це відсутність контролю газо-повітрянної суміші», — розповів Дунас.

Окрім того, він зауважив, що Держгірпромнагляд врахував прогнози спектоної погоди і звернувся до підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, дав вказівки теріторіальним органам аби перевірити всі підприємства, забезпечити безпеку виконання робіт у водопровідних колодязях, вигрібних ямах тощо.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я рекомендує підприємствам і установам збільшити обідню перерву до 3-4 годин на час особливо спекотної погоди. Відповідно до повідомлення, МОЗ рекомендує підприємствам і установам увести особливе адміністративне регулювання режиму роботи (скорочення робочого дня, зміна часу його початку та закінчення, використання кімнат відпочинку з оптимальною температурою). 

Я.Солонська />  

Читайте также по теме