ГолосUA
11:06 17/04/2010

Через небезпечний пил 17 країн не випустять літаки в повітря

Мігруючий попіл ісландського вулкану Ейяфьяллайекюль за кілька днів частково паралізував авіасполучення в Європі. Так, 17 країн закрили свій повітряний простір.

Про це повідомляють міжнародні ЗМІ.

Зокрема, всі скандинавські країни, Великобританія, Австрія, Швеція, Литва, Латвія, Польща Угорщина, Чехія і Словаччина закрили свій повітряний простір. Румунія скасує авіарейси завтра з 3:00 за Київським часом лише на північно-заході країни. Таким чином, через те, що хмара вулканічного попелу насувається на Європу, повністю або частково авіасполучення обмежили вже 17 країн.

Заборона польотів в Європі є абсолютно правильною мірою, вважають вчені. Оскільки частинки попелу, викинуті вулканом, потрапляючи в турбіну літака, фактично виводять з ладу двигуни. Крім того, порушується зв’язок, оскільки через пил виникає додаткова електризація і перешкоди.

Хмара попелу, викинута вулканом, призвело до катастрофічних наслідків для пасажирських авіаперевезень. Через простій в Європі авіакомпанії щоденно втрачають 200 млн. дол виручки, повідомила 17 квітня Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA).

«При нинішньому рівні зриву трафіку фінансові наслідки для авіакомпаній, за попередньою і консервативної оцінки, перевищують 200 млн. доларів щодня», — повідомили в асоціації.

Фахівці також відзначили, що, крім втрати виручки, авіакомпанії зазнають додаткових витрати на зміну маршрутів і догляд за пасажирами, які опинилися в біді.

Раніше в Центрі авіації Азіатсько-Тихоокеанського регіону підрахували, що через колапс повітряного сполучення авіаперевізники можуть недоотримати близько 1 млрд. дол виручки.

Метеорологи заявляють: Україні хмара не загрожує. Українські служби тримають під постійним контролем ситуацію з поширенням з Ісландії хмари вулканічного попелу.

Нагадаємо, після виверження вулкану в Ісландії, який розташований біля льодовика Ейяфьяллайекюль в 200 км на схід від Рейк’явіка, дим піднявся на висоту 6 тис. метрів. /> Повітряний простір більшості північноєвропейських країн залишається закритим з учорашнього дня. На думку ряду фахівців, виверження вулкану на заході Ісландії може порушити нормальну роботу авіатранспорту на тижні і навіть місяці.

За матеріалами: Фокус

 

Читайте также по теме