ГолосUA
08:21 31/05/2010

Через захоплення своєї території може зупинитися Запорізький завод феросплавів

Сьогодні може зупинити свою роботу Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ), підконтрольний групі «Приват». Як повідомив виданню «Дело» заступник голови правління підприємства по роботі з персоналом Сергій Зубов, зупинка спровокована захопленням території шлакових відвалів. «Через те, що відвали зайняті невідомими особами, нам нікуди буде звозити відходи — і завод зупиниться», — пояснив менеджер.

Відвали, куди скидають свої відходи три найбільших підприємства міста — «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь» і ЗЗФ, — були захоплені 27 травня. Група людей у супроводі співробітників Головного управління Міністерства внутрішніх справ в Запорізькій області, представників Державної служби охорони, Прокуратури Заводського району Запоріжжя, а також озброєних представників спецпідрозділу «Беркут» вторглися на територію полігону шлакових відвалів «Балка Середня». Представники підприємств отримали припис від прокуратури Заводського району Запоріжжя від 21 травня 2010 року, в якому вимагалося завершити на відвалах свою діяльність і дати власникам ліцензії на розробку техногенного родовища мінеральної сировини — компанії «Деа Рома, ЛТД» — можливість здійснювати свою діяльність. При цьому юристи ЗЗФ впевнені, що подібні дії можуть здійснюватися виключно на підставі рішення суду. Також вони вказують на те, що законодавство України забороняє незаконне втручання держорганів, і зокрема органів прокуратури, в господарську діяльність підприємств.

Варто відзначити, що це вже не перша спроба компанії «Деа Рома» захопити відвали. У 2009-му ця фірма зверталася до Господарського суду Запорізької області з позовом про встановлення безкоштовного земельного сервітуту, а також заборони на дії з боку ЗЗФ, що перешкоджають її діяльності на даній земельній ділянці, в чому їй було відмовлено.

Але прокурор Заводського району Запоріжжя своїм розпорядженням без проведення будь-якої перевірки задовольнив ті вимоги «Деа Рома, ЛТД», які суд визнав необгрунтованими за підсумками розгляду спору.

Представники ЗЗФ вважають незаконним і нинішнє захоплення. Так, вимоги «Деа Рома, ЛТД» на розробку відвалів базуються на спеціальному дозволі на користування надрами, виданому цій фірмі відповідно до порядку № 273, затвердженим постановою Кабміну від 27 лютого 2008 року. Однак представники заводу вважають, що спецдозвіл суперечить чинному законодавству України. У цьому документі зазначено, що в користування фірмі «Деа Рома, ЛТД» передається «Техногенне родовище «Балка Середня». «Але «Балка Середня» не є техногенним родовищем», — заявляє Сергій Зубов. За його словами, на своїй земельній ділянці завод ані добуває, ані збагачує, ані переробляє мінеральну сировину, а проводить переробку своїх промислових відходів з подальшим їх використанням у виробництві феросплавів.

Так в результаті дій силових органів під контролем «Деа Роми» виявилося майно Запорізького заводу феросплавів. А саме виробничі потужності цеху з переробки шлаків. Це загрожує тим, що може зупинитися робота всього заводу, якому буде нікуди складувати відходи.

Представники постраждалих метпідприємств (крім ЗЗФ, це «Запоріжсталь» і «Дніпроспецсталь») впевнені: причина подібних дій «Деа Роми» одна — інтерес до металобрухту. За деякими оцінками, вартість лише відходів чорних металів та нелегованої сталі, що знаходяться на полігоні, сягає майже $ 3 млрд. До теперішнього часу відвали вже достатньо вироблені, залишилися тільки відходи, що вимагають високих технологій переробки. Тим не менше сьогодні видобуток цих відходів може приносити до $ 2-2,5 млн. щомісяця. Також, за словами представників «Запоріжсталі», присутність на промислових відвалах дає можливість вивозити і готову продукцію з метпідприємств. «Право роботи на відвалах дає можливість проникнення на виробничі майданчики «Запоріжсталі» і створює сприятливі умови кримінальним структурам, які займаються розкраданням готової продукції», — заявляє фінансовий директор комбінату Олександр Рабцун.

На «Балці Середній» скидають свої відходи «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь» і ЗЗФ />  

За матеріалами: Дело 

Читайте также по теме