ГолосUA
13:06 04/09/2010

Черкаські лісові господарства готові приймати ліси у своє підпорядкування

Держлісгоспи на Черкащині не проти того, щоб у їхнє користування передавали ліси, проте досі цього ніхто не поспішає робити.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомив начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Шиятий.

За його словами, більше 18% лісів Черкаської області не належать державним підприємствам лісового господарства, підпорядковані обласному управлінню.

«Тому питання передачі лісів в одні руки надзвичайно актуальне, хоч і не нове. Час від часу його порушують представники центральної влади, однак цю проблему необхідно вирішувати на місцях. Лісівники готові приймати ліси, однак їх не хочуть віддавати», — пояснив І. Шиятий.

Він також додав, що майже дві третини таких земель на Черкащині (36,4 тис.га) належать сільрадам, які не мають досвіду і спеціалістів для догляду за лісами. І тому насадження занепадають. Ще 18,6 тис.га – під опікою комунальних спеціалізованих підприємств лісового господарства, які виконують лісогосподарські заходи, але рівень підготовки кадрів і технічного забезпечення залишають бажати кращого. Також на території області у користуванні військового лісництва перебуває 5 тис. га лісу.

«Але я впевнений, що для потреб Міноборони достатньо буде й 1 тисячі гектарів, а решту необхідно передати лісгоспам, в яких працюють професіонали. Лісівники ініціюють таку передачу, звертаючись із листами до нинішніх користувачів, однак без згоди останніх це неможливо зробити. Я переконаний, що лісові насадження необхідно передавати в державну власність, бо тільки держава може вкладати кошти у сторічний оборот. Адже вирощування лісу коштує дорого і розраховане на далеку перспективу – дерева ростуть довго, досягають своєї стиглості в середньому за 60-80 років і прибутку швидко не дають. Тобто, людина практично не встигає дочекатися плодів своєї праці, відповідно не зацікавлена у цій справі. І тільки держава спроможна забезпечити належне фінансування і розвиток лісової галузі», — підсумував І. Шиятий.

В. Середа />  

Читайте также по теме