Вита Середа
08:08 26/12/2010

Черкаські освітяни пропонують включити коледжі та профучилища до складу університетів

 

Черкаські освітяни хочуть, щоб коледжі та професійні училища увійшли до складу університетів. Такий розвиток подій сприятиме ефективному навчанню.

 

Про це під час прес-конференції заявив ректор Черкаського державного технологічного університету, Голова Ради ректорів Черкаської області Юрій Лега, передав кореспондент ГолосUA.

 

Економіку не розбудують бухгалтери та юристи, необхідність робітничих професій постійно зростає. На мою думку, можливим варіантом реорганізації могло би стати входження коледжів та вищих професійних училищ до складу університетів – у результаті ми отримали б комплекс, що дозволяє готувати фахівців різного рівня. І найближчим часом, вважаю, нам необхідно повести раду ректорів, щоб уже розпочинати в регіоні таку роботу”, — сказав Ю. Лега.

 

Також він зазначив, що демографічна ситуація в Україні підготувала для вузів іншу новацію. Якщо цьогоріч в області було 10,5 тисяч випускників шкіл, то у 2011 році їх очікується лише 6,5 тисяч. У Черкасах, замість 3 тисяч випускників — лише 380 осіб. Це означає недобір абітурієнтів на певні спеціальності, який був і цьогоріч, але у значно менших масштабах. Відповідно, держава підкоригує у бік зменшення і держзамовлення, і фінансування вузів.

 

За словами Ю. Леги, ректори з нетерпінням чекають прийняття нового закону про вищу освіту, покладаючи на нього чимало сподівань. Але необхідність переглядати структуру вузів сьогодні вже очевидна — навіть зважаючи на нинішню загальнодержавну тенденцію оптимізації кадрів. Хоча керівництво вузів турбує проблема збереження викладацького потенціалу – без роботи можуть залишитися фахівці, в досвід і професіоналізм яких вкладалася важка праця.

 

Стосовно іншої потенційної новації, про можливість якої у 2011 році говорять експерти у галузі освіти — зміни структури вузів (укрупнення та реорганізації), то ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анатолій Кузьмінський переконаний, що тисяча вузів для однієї країни – дійсно, забагато.

 

Із європейського досвіду, їх вистачило би і 150. А розбудовувати слід структуру ПТУ, які наразі практично забули про «свої» робітничі спеціальності і так само готують юристів та економістів”, — сказав А. Кузьмінський.

Читайте также по теме