ГолосUA
13:26 22/09/2010

Чернігівського маніяка можуть звільнити?

У Чернігові днями почався суд над Олександром Серговим, якого обвинувачують у декількох жахливих вбивствах.

Для розкриття цих злочинів до Чернігова виїхала бригада з Міністерства внутрішніх справ, яку очолив заступник начальника Головного слідчого управління Василь Топчій. Того ж дня злочинець був знайдений, виявилося, що він перебуває на обліку в психдиспансері.

В. Топчій нагадав, що першою жертвою Сергова стала наочно знайома йому стара сусідка. Чоловік убив її лопатою, на той момент ним керував «голос згори». Цей голос діяв вибірково, одних наказував вбивати, інших — ні (до речі, в ході слідства не підтвердилася початкова версія, ніби Сергій був нацистом і свої злочини пов’язував з днем народження Гітлера — 20 квітня). Другою жертвою став літній чоловік, що працював на своєму городі. І ще одне вбивство маніяк скоїв просто на вулиці, зарубав жінку, яка поверталася з магазину. Це бачила сусідка з вікна, вона викликала міліцію, але Сергій уже зник. На другий день його затримали. Був уже фоторобот зі слів свідків, по ньому відпрацювали район і вийшли на Сергова.

Слідство встановило відразу, що Сергій — хвора людина, був якось на лікуванні в психіатричній лікарні, але, на жаль, його швидко відпустили, не поставивши діагноз «шизофренія». Зате столична експертиза однозначно сказала: це шизофренія, хворий потребує лікування.

Як розповів один зі слідчих Головного слідчого управління, який розслідував подібні справи, суд тепер обов’язково визначить Сергова на примусове лікування в психіатричну лікарню, в режимний корпус охороняється. Там він знаходитиметься, поки лікарська комісія не розгляне його поведінку, аналізи та інші медичні та громадські чинники і не вирішить, наприклад, що Олександр одужав. Але теоретично можливо, що Сергова вже через кілька років визнають безпечним для суспільства, і тоді він може опинитися на волі.

Навесні цього року він лопатою по-звірячому зарубав трьох і поранив одну людину.

За матеріалами: Сегодні

 

Читайте также по теме