ГолосUA
12:20 23/04/2010

ЧФ не є загрозою для України — політолог

Перебування Чорноморського флоту на території України не становить для неї жодної небезпеки.

Про це сказав політолог Михайло Погребінський в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

«Я вважаю неправильним зводити питання газу і флоту в одну площину. Це не одновимірна домовленість: ви нам – продовження перебування флоту, а ми вам – дешевий газ. Це новий багатовимірний простір російських відносин. Україна демонструє готовність врахувати символічні інтереси РФ”, — сказав він.

Політолог пояснив, що річ у тому, що Чорноморський флот має швидше символічніше, аніж практичне, значення. «По своєму потенціалу він поступається, як мінімум турецькому флоту, адже є ще і румунський, і інші НАТОвські сили. Але треба вивчити, про що конкретно Україна зможе домовитися відносно Севастополя – і з питання ціни перебування флоту, і по екологічних і соціальних питаннях, і так далі. Неправильно говорити, що ми в обмін на дешевий газ отримуємо собі на голову таку біду, як ЧФ в Севастополі. Більш того, я взагалі не вважаю це жодною бідою. Флот Росії не загрожує Україні, як не загрожує він нікому взагалі (по названим мною вище причинам), він бере на себе цілий комплекс соціальних зобов’язань по по Севастополю», — вважає політолог.

За словами Михайла Погребінського, Україна зараз нормалізує атмосферу стосунків з Росією, що може бути набагато важливіше, ніж конкретні домовленості за ціною на газ. «Цей новий формат стосунків дозволяє чекати деякого синергетичного ефекту, коли однієї лише зміни атмосфери може вистачити для того, щоб просунутися по цілій низці запитань, які представляють спільний економічний інтерес, наприклад, розвитку літакобудування”, — підсумував він.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме