ГолосUA
11:47 23/04/2010

ЧФ — це спільний гарант безпеки України і Росії — Видрін

Зараз керівництво України і Росії намагається повернутися у формат дружніх, партнерських відносин. У цьому форматі Чорноморський флот Росії уже виглядає не як ворожий контингент на території України, а як спільний гарант безпеки України і Росії.

Про це сказав політолог Дмитро Видрін в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

«Ще півроку тому відносини України з Росією видавалися ворожими, сьогодні вони намагаються повернути в формат дружніх… Якщо б цей формат відносин залишився, тоді б Чорноморський флот виглядав би як флот ворожої країни, силою розташований на території іншої країни. Зараз керівництво України і Росії намагається повернутися у формат дружніх, партнерських відносин. У цьому форматі ЧФ уже виглядає не як ворожий контингент на території України, а як спільний гарант безпеки України і Росії, розташований в акваторії Чорного моря», — сказав він.

За словами Дмитра Видріна, у цьому новому форматі відносин Україна намагається зробити дружній крок назустріч Росії і при цьому ще закріпити гарантії своєї безпеки. «Росія у форматі дружніх, партнерських відносин намагається врятувати економіку України, що не витримає ту ціну, яка була зафіксована попередньою прем’єркою», – зазначив він.

Політолог вважає, що 30% знижка на російський газ рішення щодо ЧФ – це просто дружні кроки. Вони зроблені в тій сфері, яка зараз найбільш цікава країнам. За словами Дмитра Видріна, в українській Конституції написано, що тимчасове перебування дружніх збройних сил – це не є порушенням Конституції. «Якщо вважати Чорноморський флот Росії дружнім, а Росію дружньою країною, то тут не має протиріччя з Конституцією», – наголосив він.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме