The Wall
15:15 20/07/2009

Чи потрібен нам світ без ядерної зброї?

Президент США Барак Обама, пише в газеті “The Wall street Journal” /> оглядач Мелані Кірпатрік, вже неодноразово оголошував одним із своїх пріоритетів створити світ, у якому ядерної зброї не існуватиме. Скажімо, головним досягненням його подорожі до Москви вважається підписання із російським президентом Медведєвим договору про скорочення кількості ядерної зброї.

Однак, запитує автор, а чи потрібен світ, де не буде місця ядерним технологіям? Із цим запитанням вона звернулася до колишнього секретаря з питань безпеки США Джеймса Шлесінгера, якого у авторитетних колах вважають експертом із питань ядерних стратегій. Адже його кар’єра почалася в 1960-х роках і він обіймав посади секретаря з питань енергетики (адміністарція Картера) та директора ЦРУ (адміністрація Ніксона) ".

Шлесінгер переконаний, що насправді кожна держава, яка має у своєму розпорядженні ядерні технології, використовує їх щодня. "Перш за все, це робиться, аби стримувати ворогів та підтримувати впевненість союзників, — зазначив він. — Світ без атомної бомби — це ще страшніше, ніж світ із нею. Саме тому нам слід тільки сподіватися, що в найближчому майбутньому мрії про держави, що позбудуться ядерних технології, так мріями і залишаться" — наголосив Шлесінгер.

Ймовірність того, що всі держави повністю позбудуться свого ядерного арсеналу, на думку екс-секретаря з питань безпеки США, є мінімальною, адже кожній із них потрібно мати "потужний засіб стримування лиходійств інших країн". "Ідея світу без атомної бомби — це настільки ж утопічно, наскільки підписання у 1923 році пакту Келога-Бріана, що відмовлявся від війни як інструменту національної політики"- зазначається у статті.

Шлесінгер переконаний. що навіть, якщо якимось дивом всі держави знищать свої ядерні арсенали, то міжнародна ситуація буде виглядати приблизно так: всі держави будуть вичікувати момент, коли можна буде внести напруженість у свою зовнішню політику, чи просто збережуть невеличкі таємні склади тієї ж ядерної зброї. Від такого сценарію США стане тільки уразливішими.

"Навіть попри те, що Росія більше не така потужна як за часів “холодної війни”, вона все ж становить серйозну загрозу для Америки, маючи у своєму розпорядженні найбільшу кількість ядерних боєголовок. До того ж, США має такий величезний арсенал ядерної зброї через договори забезпечення захисту своїх союзників у Європі, особливо нових таких членів НАТО, як Польща та країни Балтії, які все ще вважають вплив Москви на їх зовнішню, а подекуди і внутрішню політику, достатньо відчутним. Якщо наші союзники засумніваються у нашій можливості захистити їх, то це тільки спричинить нове ядерне змагання, коли кожна держава намагитиметься створити власний запас зброї масового ураження"- вважає Джеймс Шлесінгер.

Одним із пріоритетних завдань для США, на думку екс-секретара з питань безпеки, мають стати переговори Вашингтона із Токіо відносно надання гарантій ядерного захисту американською стороною японській. "За часів “холодної війни” Японія ніколи не відчувала особливої загрози зі сторони СРСР, адже той був більш сконцентрований на західному світі. Але тепер, коли Китай став швидко розвивати свої ядерні технології, Москва потихеньку концентрується саме на східній півкулі"- зазначає Шлесінгер. Якщо Америка не надасть вагомих гарантій ядерного захисту із її сторони, а Іран врешті отримає у своє розпорядження повноцінну атомну бомбу, то це спричинить бурхливий сплеск розробки ядерних технологій на Близькому Сході, — пише газета. 

"Мені здається, що Іран не особливо наляканий загрозами ядерної атаки із боку США"-зазначив Джеймс Шлесінгер. -"Тому Вашингтон має надати гарантії безпеки таким країнам, як Туреччина. До того ж ми маємо пам’ятати, що американський арсенал зброї має постійно обновлюватися, адже деяким ракетам вже понад 20 років і не можна встановити наскільки ефективними вони є. Не потрібно забувати, що загроза застосування атомної бомби у світі зараз менша, ніж вона була 40 років тому, однак можливість ядерної терористичної атаки на США тільки зростає", вважає експерт.  

Підг. Л. Дубенко.

 

Читайте также по теме