ГолосUA
09:00 10/01/2010

Чиновників зобов’язали передавати свої подарунки державі

Відтепер подарунки, отримані чиновниками під час офіційних заходів, будуть віддавати державі.

Про це сказано у постанові Кабміну "Про затвердження Порядку передачі подарунків, отриманих під час проведення офіційних заходів", йдеться на офіційному сайті прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Таким чином, тепер чиновники повинні передавати офіційні подарунки до секретаріатів тих органів державної влади, які вони представляють.

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов прокоментував цей документ так: "Ви знаєте, в багатьох країнах така норма діє, коли під час офіційних візитів, так прийнято, можу з власного досвіду сказати, що обов’язково везеш подарунки колегам, з якими ведеш переговори. Так склалися протоколи, і відповідно, чиновники, представники країни, які проводять такі переговори, отримують зустрічні подарунки на згадку про важливість таких подій".

З його слів, раніше процес отримання офіційних подарунків не регламентувався. "Ми чітко ставимо завдання з передачі таких подарунків до органів Секретаріатів відповідних міністерств, відомств, або Секретаріату Кабінету Міністрів, тобто відповідного органу, який уповноважував того чи іншого високопосадовця на проведення таких міждержавних, міжурядових, міжвідомчих зустрічей і переговорів. Я думаю, що це правильно і давно потрібно було б тут поставити крапку", — підкреслив Турчинов.

Він уточнив, що цінні метали, отримані як офіційні подарунки, будуть передаватися до Національного банку або Міністерства фінансів. "Якщо це — сувеніри, можна створити якийсь музей подарунків. Якщо їх буде дуже багато — їх можна використовувати під час офіційних заходів. Але я хочу ще раз сказати — і наші подарунки (іноземним гостям), і подарунки, які ми отримуємо, не пов’язані з особистими якостями того чи іншого чиновника — це данина поваги державі", — зазначив він.

Олександр Турчинов також повідомив, що подарунки, які він отримував під час своїх офіційних візитів, знаходяться в його кімнаті для відпочинку. "Тепер у мене буде можливість передати їх до Секретаріату Кабінету міністрів. Раніше не було системи — хтось подарунки виставляв, хтось брав на пам’ять, не було порядку і не було контролю за цим питанням. Зараз ми це налагодимо", — додав він.

За матеріалами: Корреспондент />  

Читайте также по теме