Леся Дубенко
14:31 30/11/2010

Чистоту намірів українських феміністок за кордоном не оцінили: огляд західних ЗМІ

Минулого тижня закордонні видання зосередили увагу переважно на трикутнику ”Україна-Росія та ЄС” і намагалися оцінити роль Президента Віктора Януковича у налагодженні відносин між цими трьома суб”єктами. 

Зокрема, американське видання “The New York Times” (http://www.nytimes.com/2010/11/22/world/europe/22iht-ukraine.html?_r=1&ref=global-home) вважає, що нинішній рік продемонстрував, що для України не важко мати більш тісні відносини із ЄС і одночасно — більш теплі відносини із Росією. “Відтоді як Україна поліпшила відносини із Москвою, Росія також зуміла зблизитися із деякими європейськими держави, зокрема, із Польщею ", — відзначала газета. Водночас вона звернула увагу на те, що все ж Євросоюз не на жарт занепокоєний темпами внутрішніх реформ в Україні та відсутністю прозорості в енергетичному секторі, а також недемократичними проявами в деяких сферах, таких як права людини.

Те ж видання у іншій публікації (http://www.nytimes.com/2010/11/23/world/europe/23iht-ukraine.html?_r=2&ref=europe) робить висновок, що український лідер Віктор Янукович просуває тристоронні відносини між Україною, Москвою та ЄС. "Виступаючи на захист свого зближення із Москвою, український президент Віктор Янукович відзначив, що його політика зміцнила європейську безпеку, покращила співпрацю із Росією і залишила у минулому перебої із постачанням газу до Європи", — зазначається у публікації. /> Газета наголошує, що Віктор Янукович неодноразово робив наголос на новому стилі дипломатії України, яку можна охарактеризувати в дусі партнерства трикутника “Росія-Європа-Україна”. "Схоже, що Брюсселю позиція Януковича до вподоби: європейські чиновники запропонували Києву сприяння необхідним реформам, прискорення переговорів про зону вільної торгівлі та лібералізацію візового режиму", — пише видання.

Водночас британська “The Financial Times” (http://www.ft.com/cms/s/0/37fc7160-f66d-11df-846a-00144feab49a.html#axzz165h2CuZ3) вважає, що Віктор Янукович намагається підкупити ЄС, даючи газові обіцянки. "Український Президент Віктор Янукович пообіцяв Європі, що вона не стикнеться із перебоями природного газу, що порушували її спокій останніми роками, очевидно, бажаючи таким чином підкупити Брюссель та пом'якшити його ставлення до суперечливої політики Києва", — пише газета. Видання зазначає, що Віктор Янукович також визнав, що відновлення стратегічних відносин із Росією є питанням принципової важливості, і заявив, що в підсумку таке поліпшення відносин вигідне і Заходу.

Американська газета “The Washington Times” (http://www.washingtontimes.com/news/2010/nov/18/will-ukraine-survive/), вважає Київ полем бою між проросійськими силами та прозахідними націоналістами. "Столиця України Київ — це поле бою між проросійськими силами та прозахідними націоналістами. Президент Віктор Янукович намагається повернути стрілки годинника назад, до часів перед помаранчевою революцією, віддаляючи Київ від Заходу. Україна перетворюється на проросійський протекторат", — пише газета. Вона закликала Вашингтон негайно звернути увагу на Київ та його політику, адже Україна — це східна опора Заходу. Вона є стратегічним бастіоном проти російського експансіонізму, яку не можна за жодних обставин називати "Малоросією" та державою без власних законів, — вважає видання.

Продовжуючи тему російсько-українських взаємовідносин, газета (http://www.washingtontimes.com/news/2010/nov/18/will-ukraine-survive/) відзначає, що імперські амбіції Росії можуть бути досягнуті лише за підкорення України. "Росія із Україною нагадують Америку — величезну континентальну супердержаву. Натомість без України Росія немов би перетворюється на Канаду — велику країну вкриту снігом, однак при цьому не дуже впливову. Більше того демократична та процвітаюча Україна — це кинжал у сердце путінського режиму", — зазначає газета. На її думку, Америка не може дивитися на те, як Кремль намагається придушити демократію в Україні, скрізь пальці і має якомога швидше відкинути російського ведмедя геть від неї, даючи Путіну зрозуміти, що йому слід триматися подалі від цієї держави.

Тим часом британська газета “The Guardian” (http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/nov/21/eu-europe-ukraine-russia) вважає , що східноєвропейські держави самі винні у нездатності інтегруватися до ЄС. "Головна проблема східноєвропейських держав, зокрема, України, Молдова і т.д. в тому, що їхня економіка і державні структури слабкі та хиткі і це разом із комплексом інших проблем серйозно заважає їм інтегруватися до ЄС", — пише видання, додаючи, що Брюсселю також не подобається той факт, що Київ одвічно намагається балансувати між ним та Москвою та постійно гальмує запровадження зони вільної торгівлі. 

Видання “Business Week” (http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D9JJ7SFO1.htm) виявило, що в Україні є свій спосіб боротися проти насильства у сім'ї, корупції та візиту російського прем”єра Володимира Путіна. Для цього “достатньо просто зняти бюстгальтер", — пише газета. Про це, на її думку, свідчить діяльність групи молодих активісток, які влаштовують демонстрації, оголившись до пояса. При цьому дівчата не уникають використовувати жести із сексуальним підтекстом та встрявати у сутички із охороною і міліцією. Іноді здається, що в їхніх акціях взагалі немає жодного сенсу — це лише привід роздягтися. "Активістки — довгоногі красуні із традиційними українськими вінками на голові, які стверджують, що борються за права жінок та демократію. Але, на думку багатьох, це лише виправдання для того, аби прославитися, а справі фемінізму такі акції тільки шкодять", — вважає “Business Week”.

 

 

Читайте также по теме