ГолосUA
11:51 12/01/2010

Чорноморський флот Росії братиме участь у виборах Президента України?

Керівництво Управління військової контррозвідки Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі стурбовано імовірністю, що люди, які є громадянами Росії і беруть участь у виборах Президента РФ, маючи другий – український — паспорт, водночас можуть використати можливість проголосувати і на виборах Президента України.

У листі звернуто увагу на факт внесення до опису меж семи окремих дільниць Територіального виборчого округу №224 одинадцяти військових частин та установ ЧФ РФ. Також у листі наголошується на тому, що на згаданому Територіальному виборчому окрузі створено передумови до порушень власниками двох паспортів низки законів України, зокрема, «Про вибори Президента України».

У листі на ім’я голови Окружної виборчої комісії ТВО №224 Військова контррозвідка СБУ пропонує «у разі виявлення під час голосування осіб, які мають подвійне громадянство, акцентувати на це увагу представників органів МВС, які будуть нести чергування на виборчих дільницях».

Натомість перший заступник голови Севастопольскої міської державної адміністрації Володимир Казарін заявив, що «питання виявлення громадян з двома паспортами, з подвійним громадянством є досить важким процесом, оскільки, хоча українське законодавство і вимагає, щоб у людини було одне громадянство, але при цьому не прописано жодного механізму щодо примушення до виходу людини з одного громадянства і збереження ним другого громадянства за бажанням». />  
За словами першого заступника міського голови Севастополя, «ні держадміністрація, ні працівники виборчих дільниць не мають ні інструментів, ні інформації, ні механізмів для того, щоб проводити на виборчій дільниці будь-яку перевірку». На думку Володимира Казаріна, проблематика із виявлення осіб з подвійним громадянством та вживання мір щодо недопущення їхнього голосування – це компетенція саме спецслужб.

За оцінками спеціалістів, два паспорти має приблизно дві тисячі військовослужбовців Чорноморського флоту Росії. Якщо ж до цього додати велику кількість військових пенсіонерів ЧФ, що вирішили залишитись у Севастополі, то може йтися про кілька тисяч голосів на виборах у Севастополі. Попри це, за деякими прогнозами, голосування осіб з подвійним громадянством суттєво не впливатиме на загальну картинну вибору Севастополя, який завжди тяжів до ідеологічно лівих партій та до політичних лідерів проросійської спрямованості.

За матеріалами БІ-БІ-СІ

 

Читайте также по теме