Даниил Кляхин
10:22 05/02/2011

Чотирьом українським морякам не дозволяють поїхати з Росії

Чотирьох українських моряків незаконно утримують в порту Новоросійська через те, що новий власник їх колишнього теплохода «REF-607», проданого з аукціону, не поспішає найняти новий екіпаж або забезпечити судно охороною.

Про це власному кореспонденту ГолосUA у Москві повідомили у російській Незалежній профспілці моряків.

Як повідомляв ГолосUA, в серпні 2010 року дев’ять українських моряків після прибуття в порт Новоросійськ звернулися за допомогою до профспілок: судноплавна компанія протягом декількох місяців не платила зарплату, загальна сума боргу за якою склала 60 тисяч доларів, і не поставляла на борт продовольство. При цьому зв’язок із роботодавцем так і не вдалося налагодити. Компанії-роботодавця моряків, що іменується «Kenset Assets SA», не існує: всі адреси і телефони, вказані в контрактах моряків, виявилися липовими. Далі був суд, на якому винесено рішення про продаж теплохода із торгів. Аукціон відбувся 14 січня 2011 року, до цього часу п’ятеро українців вже покинули Росію, а четверо залишилася чекати свої гроші на борту «REF-607».

Наприкінці січня арешт з судна був знятий, з моряками зрештою розрахувалися за боргами. Українці стали збиратися до батьківщини. Але з’ясувалося, що їм заборонений вихід за територію порту. Портова влада відмовилася випускати екіпаж через те, що без людей «REF-607» стояти в порту не може. У свою чергу новоспечений судновласник заявив, що йому буде потрібно два тижні, щоб улагодити всі формальності. І хоча контракти моряків давно закінчилися, чотирьом українцям в порушення всіх існуючих законів не дозволяють повернутися на батьківщину. При цьому на судні немає запасів води і їжі. Моряки знову звернулися за допомогою до профспілок.

Читайте также по теме