ГолосUA
11:25 02/04/2010

Cпівпраця України з МВФ принесе користь, однак має і й певні ризики — експерт

Продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом може принести користь для економіки, але присутні й деякі ризики.

Про це розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко сьогодні на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Продовження співпраці з МВФ має бути гарантією проведення структурних реформ в українській економіці. Другий позитивний момент — внутрішня і зовнішня стабільність, підтримка курсу, покриття дефіциту бюджету. Не потрібно забувати, що гроші МВФ — це найдешевші ресурси, які можна знайти зараз. Це є також позитивним сигналом для кредиторів і інвесторів, що ситуація знаходиться під контролем”. — сказав він.

За словами експерта, від наявності кредиту МВФ залежить глибина реструктуризації боргів, що країна має сплатити у 2010 році. “Україна повинна виплатити за своїми боргами 25 млрд. доларів, з яких 10 млрд. — торговий кредит, 15 млрд. — гроші, які винен український приватний сектор, тобто корпоративний борг. Якщо програма запрацює, то приблизно 70-80% боргів скоріше за все можна буде реструктуризувати. Тобто, потрібно буде виплатити лише 3-4 млрд. доларів”, — підкреслив він.

Разом із тим, робота програми МВФ означає додаткові можливості по отриманню коштів у інших фінансових інституцій, повідомив О. Устенко. “За нашими оцінками, мова йде ще про приблизно 10 млрд. доларів додатково”. — наголосив він.

Експерт також назвав ризики, пов’язані з роботою МВФ в Україні. “Важливим ризиком є те, що гроші можуть бути не витрачені на структурні реформи. Хоч існує доволі суворий Меморандум та контроль технічних місій, що приїздять з Вашінгтону, не дадуть можливості використати гроші не за призначенням. Другим ризиком є збільшення державного боргу. Однак, з нашого погляду, це збільшення не є критичним”, — сказав він.

За інформацією О. Устенка, сумарний борг України наразі становить близько 38 млрд. доларів, зовнішній борг 14,9 млрд. доларів. Він нагадав, що за Бюджетним кодексом рівень держборгу не може становити більше 60% від ВВП. “Із залученням кредиту від МВФ та інших міжнародних фінансових інституцій він не може скласти більше 40-45% ВВП, сума велика, але не критична”, — підкреслив фахівець.

Нагадаємо, вчора технічна місія МВФ закінчила свою роботу у Києві. Новий український уряд намагається відновити співпрацю з МВФ після п’ятимісячної перерви.

І. Носальська

 

 

Читайте также по теме