ГолосUA
08:55 24/09/2009

ДАІ пояснила, коли і за що можуть забрати автомобіль

Державна автомобільна інспекція офіційно роз’яснила позицію відомства щодо вилучення автомобілів за несплату штрафів.

Як повідомили ГолосUA в прес-службі ДАІ, згідно з вимогами Закону «Про виконавче провадження» до власників транспортних засобів, які вчасно не сплатили штрафів за порушення Правил дорожнього руху, застосовують санкції для повернення заборгованості до державного бюджету шляхом оплатного вилучення їхніх автомобілів.

Стаття 307 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає, що штраф повинен бути сплачений порушником не пізніше ніж через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, у разі оскарження або опротестування такої постанови — не пізніше 15 днів з дня складання скарги або протесту, який не був задоволений.

Стаття 299 КУпАП встановлює, що після закінчення терміну зазначеного в статті 307 постанова підлягає виконанню у примусовому порядку. З метою примусового виконання постанови, відповідно до вимог статті 308 КУпАП, вона надсилається для безумовного виконання у відділ державної виконавчої служби за місцем проживання, роботи, або за місцезнаходженням майна порушника.

З правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного Закону Про виконавче провадження державна виконавча служба має виконувати постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках передбачених законом. Якщо боржник у встановлений термін добровільно не сплатив штраф, відповідно до статті 30 Закону Про виконавче провадження, державний виконавець невідкладно розпочинає його примусове виконання. Статтею 4 цього закону передбачено, що заходами примусового виконання, в першу чергу, є звернення про стягнення з майна боржника (арешт майна та вилучення). Автомобілі вилучаються представниками Державної виконавчої служби. При цьому можуть бути задіяні і працівники Державтоінспекції. Витягнуті автомобілі передаються на штрафмайданчики, де перебувають до повного погашення заборгованості власником або до прийняття відповідного рішення державною виконавчою службою.

Подібна практика застосовується в усіх куточках держави, повідомляє прес-служба. Наприклад, у Дніпропетровській області було вилучено 29 автомобілів, власники яких заборгували перед державою значні кошти. З них 14 власників вже сплатили штрафи і повернули свої автомобілі. Ще більше 10 авто, власники яких винні державі понад 100 тисяч гривень, можуть бути вилучені найближчим часом. Представники державної виконавчої служби має право самостійно (без рішення суду) не лише вилучати автомобілі у боржників, але й згідно зі ст. 61 Закону Про виконавче провадження реалізувати їх через спеціалізовані організації на підставі договорів шляхом продажу на публічних торгах, аукціонах. Після реалізації представники виконавчої служби погашають борги перед державою, повертаючи власникові залишок коштів.

Як повідомляв ГолосUA, раніше водіїв міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявив, у водіїв, що не сплатили 10 і більше штрафів за порушення правил дорожнього руху, будуть конфісковувати автомобілі.

 

Читайте также по теме