ГолосUA
11:18 14/10/2010

Дані Держкомстату щодо цін на продукти харчування не відображають дійсність, — експерт

Дані, що оприлюднює Державний комітет статистики щодо цін на продукти харчування, є на 15%-20% заниженими.

Про це повідомив координатор програми споживчих експертиз ІА “Наш продукт” Ігор Каневський на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“Дані Держкомстату на 15%-20% менші, ніж дані нашої експертизи, яку ми провели, купуючи середньостатистичні продукти на столичних ринках”, — сказав він.

І. Каневський повідомив, що експерти порівняли свої дослідження з офіційними даними Держкомстату та Мінагрополітики. Виявилося, що вони відрізняються від реальних цін на продукти в Україні.

За його словами, експертна група порівняла кількість продуктів у споживчому кошику одного українця, заявлену Кабінетом міністрів та реальну кількість продуктів, необхідну одному українцеві для харчування і виявилося, що “практично по всіх продуктах норм уряду не вистачало”.

“В цілому всього доводилося купувати більше, оскільки з тих продуктів неможливо було підготувати достатню кількість страв для родини”, — сказав він.

І. Каневський також повідомив, що результати дослідження показали, що впродовж останніх двох років ціни на найчастіше вживані продукти ціни в Україні зросли від 1,5 до 3 разів. Наприклад, за його словами, якщо картопля у жовтні 2008 року коштувала 2,8 грн. за 1 кг., то у жовтні 2010 її вартість уже становить 6 грн. за 1 кг. Вартість десятка яєць ще 2 роки тому становила 7 грн., сьогодні ж ціна зросла до 9,5 грн. Твердий сир за два роки зріс у ціні із 42,5 грн. за 1 кг. до 68 грн. Вершкове масло у жовтні 2008 року коштувало 24 грн. за 1 кг., наразі ж коштує 70 грн. Ціна на м'ясо підвищилася із 45 грн. до 65 грн. за 1 кілограм. 

Читайте также по теме