Дефляція, що спостерігалася у квітні, носитиме тимчасовий характер.
Про це заявив колишній міністр економіки України Богдан Данилишин.
За словами екс-міністра, значний вплив на зниження загального рівня інфляції у квітні мало сезонне зниження цін на продукти харчування, на 0,6%, і здешевлення цукру, на 6,5%.
Він наголосив, що зниження ціни на цукор відбулося завдяки діям, здійсненим колишнім урядом, і через зменшення його запасів зростання ціни може відбутися вже у червні.
"За це теперішньому уряду треба подякувати колишньому керівництву Мінекономіки, яке вчасно зуміло розподілити квоту 267 тисяч тонн і забезпечити ввезення цукру в Україну при значному спротиві Мінагрополітики", — зазначив Б. Данилишин.
Разом з тим, стверджує екс-міністр, це тимчасове явище і подорожчання цукру через зменшення внутрішніх запасів можна очікувати вже у червні. При цьому, інше здешевлення продовольчих товарів носить сезонний характер
За його словами, викликає значне занепокоєння подорожчання м’яса птиці, на 4%, що свідчить про недостатню увагу теперішнього керівництва до розвитку птахівництва і його підтримки.
"Враховуючи значну частку м’яса птиці у структурі споживання м’ясної продукції населенням, можна очікувати подальшого зростання вартості цієї продукції", — сказав колишній міністр економіки.
На зниження темпів інфляції у квітні, переконаний Данилишин, вплинуло поступове відновлення зростання заощаджень населення у банківській системі, продовження згортання споживчого кредитування і незначне укріплення національної валюти щодо долара.
Крім того, у квітні намітилася позитивна динаміка до зростання кредитів у реальному секторі економіки.
Позитивним він назвав також те, що базова інфляція в Україні у квітні 2010 року склала 0,3%, що є рекордно низьким рівнем з початку її розрахунку 2008 року. />
"Ці та інші фактори мають належним чином вплинути на зниження облікової ставки Національного банку України до 8%", — вважає Б. Данилишин.
За матеріалами: Економічна правда