ГолосUA
12:07 28/01/2011

Данилишина звинуватили у завищенні цін в 2 рази на автомобілі “Opel Combo” та на препарати від свинячого грипу

Серед порушень, встановлених аудитом Контрольно-ревізійного управління, значна частина – на 15 млрд. гривень – припадає на зловживання і порушення закону у сфері держзакупівель, відповідальність за які поклали на колишнього міністра економіки Богдана Данилишина.

Про це йдеться в аудиті ревізорів КРУ, розміщеному на урядовому порталі.

Як зазначили ревізори, у 2008-2009 роках Кабінет міністрів прийняв більше 60 постанов, що дозволили провести державні закупівлі без проведення тендерів, на яких визначається найефективніший постачальник товарів і послуг.

Державне підприємство “Укрмедпостач” за описаною вище шахрайською схемою придбало тисячу автомобілів Opel Combo”, які не відносяться ні до одного з міжнародних класів автомобілів «Швидкої допомоги» і фактично непридатні для транспортування хворих. Зате всі автомобілі в ході президентської виборчої кампанії вручала особисто прем'єр-міністр Тимошенко з пропагандистськими наклейками “Програма Уряду Тимошенко”. Автомобілі були придбані в одного учасника – посередника, а до цього вони були проведені через 8 компаній зареєстрованих в офшорній зоні! У результаті ціна на них була завищена більше ніж у два рази, бюджету завдано прямих збитків у розмірі 80 млн. гривень”, — зазначили в управлінні.

Крім того, в КРУ повідомили, що після виплати кредиту під гарантії уряду, треба буде ще заплатити 48 млн. грн. податку на додану вартість, а також буде донараховано акцизний збір та митні збори.

“Закупівля МОЗ лікарських засобів, медичного обладнання для боротьби з епідемією свинячого грипу здійснювалася виключно через посередників, що призвело до зростання вартості, щонайменше вдвічі, і втрат державного бюджету на суму понад 40 млн. грн”, — сказано в тексті аудиту.

Так, міністерство економіки протягом 2008-2009 року надало погодження на застосування процедур закупівлі в одного учасника торгів (тобто без конкурентного змагання пропозицій) у 39 випадках, при відсутності підстав для застосування спрощеної процедури закупівлі. Це пряме порушення чинного законодавства на суму понад 1 млрд. грн.

Так, Міністр економіки Данилишин 4 вересня 2009 року підписав лист-погодження на застосування процедури закупівлі в одного учасника робіт з реконструкції аеродромного комплексу “Міжнародний аеропорт Харків” на суму 696,6 мільйона гривень (учасник – “Будівельно-монтажне управління № 813”). Цьому ж єдиному учаснику було погоджено проведення робіт з реконструкції аеропорту “Бориспіль”.

Як зауважили в КРУ, 23 вересня Б. Данилишин підписав лист-погодження на застосування процедури закупівлі в одного учасника робіт з будівництва адміністративних споруд, підземного паркінгу і їдальні для Верховного Суду України на суму 95,5 мільйона гривень (учасник – “Виробниче підприємство “Битремстройматеріали”). 1 жовтня Б. Данилишин поставив підпис на листі-погодженні на закупівлю проведення робіт на 97,5 мільйона гривень з реконструкції системи водопостачання міста Львова у одного учасника – корпорації “Енергоресурс”.

“Таких прикладів абсолютно невиправданих, які не є нагальними, державних закупівель у одного учасника – десятки”, — запевнили ревізори.

Окрім того, в аудиті сказано й про 1500 тонн м'яса на суму 51 млн. грн., нібито закуплених для харчування ув'язнених у в'язницях у Суворовського м'ясокомбінату, ув’язненим так і не надійшли. Зустрічна перевірка на Суворовському м'ясокомбінаті, де нібито зберігалося м'ясо, виявила, що на цьому підприємстві навіть немає холодильників та складів для зберігання, тобто, м'яса там фізично бути не могло.

Загальна сума порушень у Державному департаменті з питань виконання покарань склала 470 млн. грн., а в Державному матеріальному резерві виявлено розкрадання коштів на суму 4,2 млрд. грн.

Як сьогодні писав ГолосUA, Ю. Тимошенко заявила, що її уряд закупив“Opel Combo” за австрійські кредити спеціально за підтримки сільських та селищних голів. І причина, через яку були закуплені саме ці автомобілі, а не автомобілі швидкої допомоги, була їх нижча ціна та те, що вони швидко могли транспортувати хворих.

Читайте также по теме