ГолосUA
16:42 13/04/2009

Дата депортації Дем’янюка до Німеччини залишається невідомою

Українець Іван Дем’янюк, якого звинувачують у скоєнні військових злочинів під час Другої світової війни, продовжує чинити опір примусовій депортації із США. Дата його передачі мюнхенським органам юстиції залишається невідомою.

Про це повідомило радіо «Свобода» з посиланням на німецьку газету «Süddeutsche Zeitung».

Видання наводить слова його сина, який на запит газети заявив про намір звернутися до судових інстанцій, аби заблокувати депортацію свого батька до Мюнхена. Ні в Берліні, ні у Вашингтоні поки що ніхто не береться називати точну дату, коли Дем’янюка вишлють зі США до Німеччини.

Мюнхенська прокуратура звинувачує Івана Дем’янюка в сприянні у вбивстві близько 29 тисяч євреїв.

1943-го року він упродовж півроку служив наглядачем у нацистському концентраційному таборі смертників «Собібор» на території окупованої Польщі. Дем’янюк відкидає такі закиди на свою адресу. У німецькому Центральному відомстві з розслідування злочинів націонал-соціалістів, однак, переконані, що доказів уже зібрано достатньо. Перевірили на автентичність і старе посвідчення Дем’янюка, і визнали його справжнім.

Тим часом, як повідомило видання «Spiegel», у Нідерландах сформувалася група родичів тих євреїв, які були замордовані в «Собіборі». Вони прагнуть також виступити у ролі позивачів на процесі проти Дем’янюка.

Кельнський юрист Корнеліус Нестлер, який консультує групу, пояснив, що «метою цих людей є не помста, а встановлення справедливості». 

Читайте также по теме