ГолосUA
10:08 30/06/2009

Дефіцит бюджету майже досяг граничного показника

Дефіцит загального фонду державного бюджету за підсумками січня-травня перевищив 7 млрд.грн, при цьому його граничний показник за рік складає 9,2 млрд. грн.

Спеціальний фонд держбюджету, куди зараховуються доходи цільового призначення, складений з профіцитом в розмірі 4,7 млрд.грн, зазначила голова Державного казначейства Тетяна Слюз, пише газета «Дело».  

За її словами, розмір загального дефіциту держбюджету вже вкотре названий не був.  

Крім цього, перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш наголосив, що служби глави держави не довіряють даним уряду, і назвав обнародуваний розмір дефіциту загального фонду нереальним.

Кабінет міністрів, зазначив він, протягом першого півріччя мінімум п’ять разів «коригував» планові показники держбюджету — в кінцевому результаті «похибка» склала 7 млрд. грн.  

В Міністерстві фінансів запевняють, що такий високий дефіцит загального фонду держбюджету (76% граничного показника) — сезонне явище, і не бачать в цьому нічого критичного.

«Динаміка доходів держбюджету протягом року на відмінну від динаміки витрат має зростаючий тренд: тобто, затримки по місяцям знижуються, а доходи, навпаки, зростають. Відповідно, постійно скорочується й дефіцит, і його крива, в крайньому випадку, балансуватиме в районі позначки 9 млрд. грн, оскільки ми не можемо порушувати закон і перевищувати граничний дефіцит», — пояснив заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук.

Проте експерти вважають, що через практику стягнення податковою адміністрацією авансових платежів в бюджет немає ніяких підстав для росту доходів у другому півріччі.

«У травні в казну надійшов податок на прибуток підприємств за І квартал, і, на скільки мені відомо, у зв’язку із зібраними авансовими платежами вдалося зібрати набагато менше коштів в бюджет, ніж планувалося», — зазначила економіст інвесткомпанії «Драгон Капітал» Олена Белан.

За її словами, помиляються у своїх обвинуваченнях і в президентській команді.

«Показник дефіциту загального фонду держбюджету у січні-травні в розмірі 7 млрд. грн. здається мені реальним, оскільки Мінфін використовує касовий метод розрахунку: доходи враховуються тільки по факту їх надходження», — зазначила вона.

 

Читайте также по теме