ГолосUA
13:55 09/06/2010

Дефляція свідчить про недоотримання коштів економікою — економіст

Дефляція, що спостерігається в українській економіці, свідчить про недоотримання нею коштів.

Про це сказав заступник директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин Валерій Новицький у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Я би сказав, що дефляція – це явище не на користь будь-якій економічній системі, що знаходиться у стані структурної кризи. Але це явище є поганим не само по собі, воно постфактум навіть всіх задовольняє, тому що немає інфляції, ціни знижуються. Але це означає те, що не було створено додаткових грошових вливань у економіку, яка їх потребує”, — наголосив він.

За словами фахівця, українська влада наразі повинна вирішити складну проблему — втілити вірну стратегію економічного розвитку. “Важливо продумати, які інвестиції можуть бути спрямовані у пріоритетні галузі економіки. Це завдання, яке стояло перед українською економікою з самого початку її існування, з моменту отримання незалежності державою. Головне – створити таку інвестиційну систему, яка б стимулювала розвиток стратегічних галузей української економіки, стимулювала би притік власних, національних коштів, які знаходяться за кордоном. Це – принциповий інвестиційний пріоритет”, — вважає В. Новицький.

Він також переконаний, що наявність інфляції чи дефляції не так впливають на розвиток економіки, як відсутність чи наявність програмно-цільових підходів. “Я би сказав, що інфляція – це вже другорядний чинник. Якби ця дефляція змінилася інфляцією восени, я би не казав, що одне добре, а друге погано. Гірше, якщо Україна не буде мати програмно-цільових підходів розвитку, не буде розвивати пріоритетні високі технології. А рівень дефляції чи інфляції – це вже другорядне явище”, — впевнений він.

Разом із тим Валерій Новицький зазначив, що “дефляції немає і не може бути у жодній країні, яка переживає кризовий стан”.

Нагадаємо, в Україні у травні 2010 року, порівняно з квітнем, дефляція становила 0,6%, з початку року інфляція становила 3,7%, як повідомив Держкомстат.

І. Носальська

 

Читайте также по теме