ГолосUA
17:44 07/06/2010

Дефляція в країні виникла через штучне зменшення у обігу гривні – Лановий (додано ГОЛОС)

Дефляція в країні виникла за рахунок дій Національного банку України, який розпочав штучно витягати обігові кошти із внутрішнього ринку. />  

ГОЛОС

Про це у ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA заявив доктор економічних наук Володимир Лановий.

«Грошові кошти з банківського обігу вилучаються Нацбанком, у банків залишається все менше і менше коштів для кредитування, і це призводить до зменшення балансу грошової маси. Нацбанком вилучається більше коштів, ніж надається в обіг і відповідно попит і сама грошова маса зменшується. Це призводить до того, що на внутрішньому гривневому ринку іде звуження ринку, зменшення продажу і, як похідна, – зменшення виробництва та імпорту для внутрішнього ринку. У результаті ми маємо дефляцію цін і це, на жаль, не те, що погано, а є проявом падіння внутрішнього ринку і самого попиту», — наголосив економіст.

За його словами, Нацбанк робить все можливе, щоб грошові потоки країни йшли на фінансування дефіциту Державного бюджету. Для цього, як констатував економіст, Нацбанк за 4 місяці купив облігацій державної позики на суму близько 30 мільярдів гривень. У цей же час банки кинули усі сили на купівлю саме цих держоблігацій, які імітуються урядом і ця сума досягла аналогічного масштабу.

«Виходить кругообіг: банки отримують кошти від населення (громадяни повірили у гривню і почали вкладати кошти у депозити), але ці кошти банки спрямовують не на промисловість і не на кредитування споживчого сектору, а в Держбюджет, купуючи облігації. Отримавши облігації, вони перепродають їх НБУ — і знову отримують від нього рефінансування. Тобто кошти від населення і на рефінансування банків ідуть на поповнення Державного бюджету», — сказав він.

Економіст наголосив, що наразі кредитні потоки банків до підприємств практично зупинились, а в самій країні мала б виникнути інфляція, адже фінансування збільшується, а виробництво і торгівля ні, тож, щоб спонукати дефляцію НБУ депонував 81 мільярд гривень «зайвих коштів банків», передавши їм сертифікати і забрав у них самі кошти.
 
«Я думаю, що такі дії НБУ та уряду просто затягують кризу і просто зводять нанівець можливості наших підприємств відновити свою роботу», — додав він.

К. Коваленко
 

Читайте также по теме