ГолосUA
18:12 12/05/2009

Дем’янюк оскаржив свій арешт у Німеччині

Адвокат вихідця з України, якого звинувачують у нацистських злочинах, подав апеляцію на ордер, що його суддя зачитав Іванові (Джонові) Дем’янюкові в вівторок у в’язниці в Мюнхені.

Така апеляція є стандартним кроком у німецькому праві, повідомило "Радіо Свобода".

Як повідомив адвокат Ґюнтер Маулль, 89-річний Дем’янюк вислухав ордер, який налічує 21 сторінку, сидячи в інвалідному кріслі і в кисневій масці, і зрозумів, про що йдеться.

Дем’янюк перебуває в досудовому ув’язненні у в’язниці в Мюнхені. Влада Німеччини заявляла, що підготувала для нього місце в лікарняному відділенні в’язниці, де йому забезпечать належний догляд. Раніше в вівторок його, депортованого перед тим зі США, доставили до Німеччини спеціальним шпитальним літаком у супроводі лікарів і священика.

У Німеччині Дем’янюка звинувачують у причетності до знищення 29 тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої нацистами Польщі. Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив у цьому таборі охоронцем протягом часу, за який там знищили саме 29 тисяч людей, а відтак винен у причетності до їхнього вбивства.

Міжнародна єврейська організація «Центр імені Симона Візенталя», яка домагається розшуку й переслідування нацистських злочинців, привітала депортацію Дем’янюка.

При цьому її засновник рабин Марвін Гір, не чекаючи на звинувачувальний вирок суду, відразу заявив про «29 тисяч жертв» Дем’янюка і про «невимовні злочини, які він скоїв».

Так само й директор цього Центру Ефраїм Зурофф без вироку суду стверджував про «активну участь» Дем’янюка в масовому вбивстві 29 тисяч євреїв.

Центр імені Симона Візенталя нещодавно перемістив Дем’янюка на перше місце свого списку ще живих найбільш розшукуваних осіб, яких він називає «нацистськими злочинцями».

Раніше Дем’янюка у США вдруге позбавили громадянства і постановили депортувати його до країни, яка погодиться його прийняти, теж стверджуючи, що він приховав свою службу охоронцем у нацистських концтаборах.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському таборі смерті Треблінка, але по тому вирок скасували і звільнили його, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство />  

Читайте также по теме