ГолосUA
05:25 12/05/2009

Дем’янюка депортували до Німеччини

Спеціальний шпитальний літак із 89-річним вихідцем із України Іваном Дем’янюком, якого звинувачують у нацистських злочинах, доставив його із Клівленда в штаті Огайо до Мюнхена.

Як повідомило "Радіо Свобода", перед цим машина швидкої допомоги в супроводі агентів імміграційної служби доставила Івана Дем’янюка з його дому під Клівлендом до управління імміграційної служби в цьому місті. Після оформлення документів його теж швидкою допомогою відвезли на летовище.

Останнім часом Дем’янюк, його родина й адвокати програли низку судових позовів у США, аж до найвищої інстанції, Верховного суду, і в Німеччині, якими намагалися зупинити депортацію, аргументуючи це поганим станом його здоров’я. Міністерство юстиції США, яке домагалося депортації, заперечувало ці твердження.

У Міністерстві юстиції Німеччини в понеділок заявили, що чекають на прибуття Дем’янюка протягом вівторка.

Влада Німеччини раніше заявляла, що вже підготувала для Дем’янюка місце в лікарняному відділенні однієї з в’язниць у Мюнхені, де йому забезпечать належний догляд.

Німеччина чекає на Дем’янюка, звинувачуючи його в причетності до знищення 29 тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібор на території окупованої нацистами Польщі. Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив у цьому таборі охоронцем протягом часу, за який там знищили саме 29 тисяч людей, а відтак винен у причетності до їхнього вбивства.

Раніше Дем’янюка у США вдруге позбавили громадянства і постановили депортувати його до країни, яка погодиться його прийняти, теж стверджуючи, що він приховав свою службу охоронцем у нацистських концтаборах.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському таборі смерті Треблінка, але по тому вирок скасували і звільнили його, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.

Читайте также по теме