ГолосUA
12:06 13/07/2009

Дем’янюку пред’явили звинувачення у 27900 вбивствах

Прокуратура Німеччини висунула уродженцю України Івану Дем`янюку, підозрюваному у скоєнні злочинів проти в’язнів нацистських концтаборів, звинувачення в пособництві у вбивстві майже 28 тисяч людей під час другої світової війни/

Про це повідомила “РИА Новости”.

"Прокуратура в Мюнхені сьогодні пред’явила 89-річному Івану Дем’янюку звинувачення в пособництві в 27,9 тисяч вбивств", — мовиться у заяві прокуратури.

Про час початку суду над І. Дем’янюком, який, за даними прокуратури, служив наглядачем у концтаборах Треблінка і Собібор в окупованій Польщі, не повідомляється.

Дем’янюк емігрував до США в 1952 році, а в 1958 отримав американське громадянство, не повідомивши імміграційні служби про нацистське минуле.

Американська влада у 1986 році екстрадувала І. Дем’янюка до Ізраїлю, де його засудили до страти за злочини проти людяності. Підозрювали, що І. Дем’янюк — колишній наглядач-садист у концтаборі Треблінка на прізвисько Іван Грозний.

Згодом суд порахував його провину недоведеною і відмінив вирок, після чого він повернувся до США.

Сам І. Дем’янюк відкидає усі звинувачення і наполягає, що потрапив в полон до німців в 1942 році і був в концтаборі в’язнем.

Проте американська влада продовжила розслідування його діяльності, і в 2002 році суд визнав доведеним, що І. Дем’янюк під час Другої світової війни служив наглядачем у низці концентраційних таборів, на підставі чого ухвалив позбавити його громадянства і вислати з країни.

І. Дем’янюк був екстрадований у Німеччину в середині травня і з того часу чекає судового розгляду в одному з місць попереднього ув’язнення в Мюнхені.

Німецька прокуратура має в своєму розпорядженні докази, що підтверджують причетність І. Дем’янюка до нацистських злочинів. Серед них — свідчення співробітника СС, згідно з яким він служив наглядачем в концтаборі Собібор в Польщі в 1943 році, а також численні свідчення очевидців.

Зазначимо, 20 травня у Львові відбувся пікет, учасники якого протестували проти суду над І. Дем’янюком. На їхню думку, несправедливу "дискредитацію людини українського походження" влаштовано за допомогою російських і радянських спецслужб.

 

Читайте также по теме