Демографічну проблему треба вирішувати комплексно, чого наразі немає — Бекешкіна

size="2">Українська влада протидіє демографічній кризі за допомоги примітивних заходів, тоді як до її подолання потрібно підходити комплексно. 

size="2">Таку точку зору висловила директор фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна і інтерв'ю кореспонденту ГолосUA. 

size="2">Безумовно, те, що ми вимираємо, турбує владу. І підвищення пенсійного віку пов'язане, власне, з тим, що у нас через кілька років пенсіонерів буде більше, ніж працюючих. Це дуже серйозно. Будь-яку владу буде це турбувати. Однак рішення пропонуються дуже примітивні. На кшталт того, що якщо дати молодим парам більше грошей за народження дитини, то вони, як на змаганнях, будуть все більше й більше народжувати. Це не так, звичайно. Частково, так, це стимулюватиме, так би мовити, “відкладені” потреби у дітях. Проте, проблеми не вирішить, бо найбільш впливовими є інші фактори”, — сказала вона.

size="2">Директор фонду “Демократичні ініціативи” вважає, що серед таких чинників — забезпеченість житлом, невпевненість у майбутньому та відсутність роботи, яка давала би змогу забезпечити родину. “Це — основні причини. Скажімо, чи буде пара народжувати, принаймні, другу дитину, якщо родині немає де жити?”, — підкреслила вона. Водночас, на думку І. Бекешкіної, серед першочергових заходів має бути й покращення медичної допомоги населенню.

size="2">Потрібне комплексне реформування суспільства. А цього поки що немає. Бо вимоги МВФ, до речі, на мою думку цілком раціональні, виконуються для того, аби отримати черговий транш кредиту. Але програми комплексного реформування суспільства немає”, — наголосила І. Бекешкіна.

Читайте также по теме