ГолосUA
11:00 08/05/2010

Демонстрації у Кишиневі 7 квітня 2009 року не визнали державним переворотом

Події, що відбулися в Молдові 7 квітня 2009 не були спробою державного перевороту.

Про це йдеться в оприлюдненій доповіді спеціальної парламентської комісії з розслідування причин і наслідків подій 7 квітня 2009.

Як заявив голова комісії Віталій Нагачевскій, виступаючи в парламенті. Слідча комісія, проаналізувавши всі матеріали і свідчення, дійшла висновку, що після виборів 5 квітня 2009 у суспільства склалося враження, що вибори були масово сфальсифіковані. Число учасників демонстрацій 6 і 7 квітня набагато перевищило очікування організаторів, саме тому організатори не завжди могли керувати натовпом.

У доповіді комісії зазначається, що Володимир Воронін, який в той момент обіймав посаду глави держави, давав прямі вказівки співробітникам МВС і тим самим перевищив конституційні повноваження. Вогонь спалахнув в парламенті, коли будівля була вже під контролем поліцейських.

Дії поліцейських в ніч з 7 на 8 квітня 2009 року були непропорційні і незаконні. Більшість людей були затримані поліцією за відсутності достатніх підстав для цього. У той же час масове розповсюдження алкогольних напоїв та наркотиків серед протестуючих не було підтверджене поліцією. Поліцейські застосували силу в процесі затримання і під час перебування затриманих під вартою, допускалося жорстоке поводження, застосовувалися тортури, були порушені процесуальні гарантії, передбачені законодавством.

У доповіді комісії зазначається, що відсутні також докази того, що в організації квітневих подій 2009 залучені зовнішні сили. Підкреслюється, що судові розгляди в комісаріатах в даному випадку є порушенням найважливіших принципів кримінального процесу: законності, поваги прав і свобод людини. Прокурори діяли в залежності від вказівок керівництва Молдови.

Нагадаємо, що 7 квітня 2009 мирні акції протесту молоді в центрі Кишинева проти фальсифікації результатів парламентських виборів, що пройшли в Молдові 5 квітня 2009, вилилися в масові заворушення, що завершилися погромом і розграбуванням будівель парламенту і адміністрації президента. Лідери які тоді перебували в опозиції Ліберально-демократичної партії, Ліберальної партії і альянсу «Наша Молдова» заявили, що комуністична влада з допомогою спецслужб і провокаторів сама організувала безлади в Кишиневі 7 квітня, для того щоб почати репресії проти своїх опонентів.

Володимир Воронін, який займав тоді пост президента Молдови, назвав заворушення в Кишиневі спробою державного перевороту і звинуватив у причетності до цих подій лідерів опозиційних партій і Румунію, оскільки на акції протесту деякі демонстранти прийшли з румунськими прапорами і вимагали приєднання Молдови до Румунії. Бухарест і представники партій, звинувачених в організації заворушень, категорично відкинули ці закиди.

Після зміни влади за підсумками дострокових парламентських виборів від 29 липня Генпрокуратура Молдови почала порушувати кримінальні справи проти поліцейських, звинувачених у побитті і тортурах мирних громадян.

За матеріалами: «БЕЛТА» />  

Читайте также по теме