ГолосUA
08:58 14/01/2011

Депутати-сумісники зараз коштують державі 2-3 мільйони гривень

Депутати-сумісники обходяться державі щонайменше в 2-3 мільйони гривень. Про це пише журнал «Корреспондент».

Нагадаємо, що 13 депутатів Верховної Ради, більшість з яких представляють Партію регіонів, порушували і порушують Конституцію, суміщаючи мандати і високі державні посади. Така рекордна кількість сумісників — 13 з’явилася минулого року.

Трьох з них Президент Віктор Янукович вже звільнив — причому не через сумісництво — з тих посад, на які раніше сам же і призначив. Тепер вони сконцентровані виключно на парламентській роботі. Як зазначило видання, сумісники прогулювали пленарні засідання, передавали в постійне користування свої депутатські картки для голосування і, на думку багатьох своїх колег, банально наживалися за рахунок бюджету.

«Частина сумісників користується і депутатськими пільгами, і привілеями, належними їм як високим держслужбовцям», — заявив нардеп Василь Кравчук.

У числі таких привілеїв — службовий транспорт, відпочинок у спецсанаторіях і штат особистих помічників. За словами В. Кравчука, цілком можливо, що у деяких депутатів виходить отримувати зарплату відразу в двох місцях. Проте, документально підтвердити подібну підприємливість народних обранців неможливо.

Видання самостійно підрахувало можливі збитки, яких зазнав Держбюджет, утримуючи депутатів-сумісників. За найбільш консервативними оцінками, ця категорія нардепів обійшлася державі в 2,4 млн. грн. Якщо припустити, що гроші сумісникам нараховували регулярно, приблизно по 15 тисяч гривень на місяць, виходить, що вони за весь час незаконно полегшили державну кишеню на 1,2 мільйонів гривень. Якщо врахувати також, що кожному депутату держава оплачує роботу чотирьох помічників — у середньому на кожного по 3-4 тисяч гривень, — сума автоматично збільшиться вдвічі. Плюс витрати на службові автомобілі, на яких їздять депутати-чиновники. Тобто збитки державі можна оцінити приблизно в 2,5-3 мільйони гривень.

Проте, як повідомляється, нинішні сумісники написали заяви про складання повноважень. Таким чином, вони убезпечили себе від загрози потрапити до суду. Заяви тим часом лежать в парламенті і чекають, поки парламент затвердить їх, проте це не відбувається.

Нагадаємо, нещодавно ВР відмовилася ввести обов’язкове декларування вищими чиновниками своїх видатків.

Читайте также по теме