Для контролю вмісту генетично-модифікованих організмів (ГМО) у продуктах харчування в Україні вже працюють 5 лабораторій, планується відкрити ще 7.
Про це повідомив журналістам заступник голови Держспоживстандарту Сергій Черенков.
“У нас вже діє 5 лабораторій контролю на вміст ГМО. Це лабораторія Інституту гігієни і токсикології ім. Медвєдя, у Сільгоспакадемії, три лабораторії Держспоживстандарту — у Вінниці, Симферополі і Києві. У четвертому кварталі будуть введені у роботу ще сім лабораторій”, — розповів Сергій Черенков.
Тест-контроль, за словами Черенкова, буде існувати практично у всіх областях України.
Водночас, за словами С.Черненкова, Держспоживстандарт контролюватиме лише маркування про вміст ГМО упаковки продуктів.
“На Держспоживстандарт покладається у випадку з ГМО обов’язок контролювати лише упаковку, тобто, зазначений чи ні вміст ГМО на упаковці. Порядок, прописаний у Постанові кабінету міністрів, і у Законі про захист прав споживачів”, — наголосив Черенков.
Порядок маркування, за словами фахівця, визначений таким чином: у скобках поряд з назвою продукту шрифтом не меншим 2 мм виробник повинен вказувати, що продукт містить ГМО. Для продуктів, що продаються без упаковки, обов’язковий подібний напис на товарному ціннику.
Напис “продукт без ГМО” є добровільним маркуванням.
І. Носальська