ГолосUA
10:58 14/08/2009

Держава ігнорує факт збільшення в Україні кількості підлітків-алкоголіків

Держава ігнорує факт збільшення в Україні кількості підлітків, які вживають алкоголь.

Про це на прес-конференції повідомила психіатр, психотерапевт, фізіолог, директор міжнародного відділу Асоціації психіатрів України Тіна Берадзе, передав кореспондент ГолосUA.

«Причина — у нас немає регуляції продажу алкоголю неповнолітнім», сказала вона коментуючи ситуацію зі збільшенням в Україні кількості підлітків, які вживають алкоголь. Водночас, Тіна Барадзе наголосила, що в інших країнах є встановлені межі на заборону продажу алкоголю — до 21 року. />  
«А у нас — дитина прийде в магазин, скаже, що хоче купити тату пиво, і їй продадуть. В Україні є ще одна проблема — діти наслідують приклад дорослих, які спиваються. Коли дитина зростає в сім’ї, де мама або тато п’ють, то у дитини з дитинства відкладається, що вживання алкоголю — норма. У нас взагалі проблема соціальна — ми дуже багато п’ємо. Це бачать наші діти. Ми їм подаємо поганий приклад. Дитині не потрібно йти купувати алкоголь — це вона удома може знайти. І державі пора серйозно про це задуматися. Виникає питання: чому у нас є сам факт, що дітям продають алкоголь, сигарети? Потрібно поставити планку — не продавати алкоголь, сигарети дітям, підліткам, поставити граничний вік — 21 рік. Тому що вживати алкоголь у 16 років — це дуже рано, у 16 років не закінчується підлітковий період», — відзначила експерт.

Вона висловила упевненість, що держава може попередити цю проблему або хоча б почати її вирішувати.

«Потрібно заборонити продаж спиртного мінімум до 18-ти років. У магазині у людини, що бажає купити алкогольні напої, повинні питати посвідчення особи. Держава може ухвалити тисячі законів, але якщо вони не виконуються, то все це марно. Батьки, школа, суспільство повинні виховувати дітей, пояснювати їм, що таке добре, що таке погано. Дорослі на власному прикладі повинні пояснити це дітям», — відзначила Тіна Берадзе.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме