ГолосUA
14:12 02/09/2010

Держава не сприяє подоланню бідності, бо не стимулює приватну ініціативу, – соціолог

Держава не сприяє подоланню бідності, бо не стимулює розвиток приватного підприємництва.  

Таку думку висловила керівник департаменту соціології Агентства моделювання ситуацій Тетяна Голобуцька у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Єдиний спосіб подолати бідність для країни, яка не має захмарних запасів нафти – це стимулювання приватної ініціативи. Тобто, коли кожна людина забезпечує себе і свою родину, старість, освіту дитини, своїми власними зусиллями, ні на кого не розраховуючи. В Україні з цим дуже складно, у нас держава не стимулює, а, швидше, забороняє це, немає заохочення. ”, — сказала вона.

Експерт також додала, що це особливо небезпечно, якщо зважати на рівень старіння населення, на співвідношення кількості пенсіонерів та працездатних громадян. “Жодна держава такого не потягне. Але влада відмовляється визнавати економічні реалії, і відмовляється допомогти людям стати на ноги”, — наголосила вона.

Разом із тим, зауважила Т. Голобуцька, держава не хоче й брати на себе повноцінний тягар із забезпечення громадян усім необхідним, відповідальності за рівень доходів, що може призвести до поганих наслідків.

“Звичайно, бідне населення легше сприймає популістські лозунги, краще контролюється. Але це, дійсно, не вихід, бо може завершитися соціальним вибухом або соціальною деградацією населення”, — вважає керівник департаменту соціології Агентства моделювання ситуацій.

Т. Голобуцька також повідомила, що за останні роки в Україні значно збільшився відсоток людей у віці від 18 до 45 років, які готові стати підприємцями й самі себе забезпечувати.

Нагадаємо, за результатами останнього дослідження Інституту демографії та соціальних досліджень Академії наук України, кожна третя родина в Україні є відносно бідною, тобто не може забезпечити середній рівень споживання.

І. Носальська />  

Читайте также по теме