ГолосUA
18:54 14/05/2010

Держава здійснює не контроль, а лише нагляд за якістю і безпечністю продуктів на ринку — експерт

Держава здійснює не контроль, а лише нагляд за якістю і безпечністю продуктів на українському ринку.

Про це заявив директор Інституту екогігієни i токсикології iм. Медведя Микола Проданчук у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Контроль – це коли перевіряється кожна партія, а нагляд – періодична перевірка. Коли відповідним Законом було заборонено здійснювати вибіркову і раптову перевірку, ми отримали проблему. І суспільство на це не відреагувало. Тому що під лозунгом того, що давайте зменшимо кількість перевірок виробника, поклалися на його сумління. Адже сьогодні законодавством фактично заборонено робити раптові перевірки. Ці питання почали виникати три роки тому, з моменту, коли почало діяти відповідний Закон», — сказав він.

Фахівець також розповів, що стандартні процедури допуску на ринок проходять усі харчові продукти. «Спочатку проводиться державна санітарно-епідеміологічна експертиза, описуються технічні умови, за якими будуть вироблятися продукти. Потім виробник згідно з затвердженим документом виготовляє першу партію продукції, що перевіряється. Лише після цього виробник отримує дозвіл на випуск продукції, і бере на себе зобов’язання, що уся продукція відповідатиме тим вимогам. У подальшому він повинен самостійно досліджувати кожну партію продукції. Державна санітарно-епідеміологічна служба не здійснює контролю кожної партії», — повідомив М. Проданчук.

Разом із тим, в українському законодавстві прописано, що виробник несе відповідальність за безпеку і якість продукції. «Частота перевірки якості продукції виробником залежить від її виду, зокрема повинна перевірятися кожна партія молочних сумішей. Це об’єкт особливої уваги й відповідальності, і сировина, і технологічний процес, і кінцевий продукт. У молочних сумішах не повинно траплятися ніяких проблем, але це не значить, що їх немає», — наголосив директор Інституту екогігієни i токсикології .

Нагадаємо, наприкінці квітня через складне отруєння нітратами у селі Жуківці, що у Тернопільської області померла тримісячна Юля Покляпка. Її брата, з двійнят, вдалося врятувати. Мати дітей підозрює, що дозу отрути діти отримали з дитячої суміші "Малютка".

І. Носальська />  

Читайте также по теме