ГолосUA
14:19 01/10/2010

Державна архітектурно-будівельна інспекція планує запровадити декларативні принципи в будівництві

Державна архітектурно-будівельна інспекція планує запровадити декларативні принципи в будівництві.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив начальник інспекції Олександр Бондаренко, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, наразі Мінрегіонбуд та Держархбудінспекція спільно з профільним комітетом Верховної Ради України готують до другого читання проект Містобудівного кодексу, в який, крім законодавчих актів, що регулюють містобудівну та будівельну діяльність, будуть внесені кардинальні зміни, які суттєво спростять усі дозвільно-погоджувальні процедури.

Зокрема, проект кодексу передбачає запровадження декларативних принципів початку виконання підготовчих та будівельних робіт та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Згідно з цими принципами, замовникам необхідно буде подавати до відповідної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання робіт або про їх закінчення. В свою чергу інспекція перевірятиме правильність і повноту заповнення декларації, і в разі відсутності зауважень протягом трьох днів поверне замовнику зареєстровану декларацію.

«Такий радикальний крок потребує відповідального підходу, в першу чергу до всіх учасників будівельного процесу. Якщо ми відпускаємо дозвільну систему, то ми повинні чітко знати, що за неї, за всі можливі порушення, хтось несе відповідальність», — зазначив О.Бондаренко.

Відповідальність, на думку О.Бондаренка, повинні нести всі складові декларативного процесу, в першу чергу замовники, будівельники, проектанти, контролери від держави, якими являється інспекція Держбудконтролю. Як наслідок, запровадження декларативного процесу вимагає серйозних змін і до Адміністративного кодексу України, і до закону «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування».

М.Олексевич

 

Читайте также по теме