ГолосUA
08:11 11/05/2010

Державна митниця скоротила кількість митних оглядів

 Державна митна служба України визначила одним з основних завдань для митних органів поступове зменшення кількості митних оглядів. Про це повідомила прес-служба уряду.

Шляхом реалізації цього завдання стане проведення митного контролю товарів та транспортних засобів, спираючись на базу аналізу ризиків та орієнтувань. Це дозволить з одного боку, спростити процедуру митного оформлення, а з іншого – підвищити ефективність її проведення, вважають у Держмитниці.

Державна митна служба України порівняла ефективність застосування митного огляду під час переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України у IV кварталі 2009 року та I кварталі 2010 року.

У І кварталі 2010 року в митних режимах імпорт, експорт і транзит кількість митних оглядів відносно загальної кількості оформлених декларацій становить 55% (за IV квартал 2009 року – 69%), тобто простежується позитивна динаміка скорочення кількості митних оглядів на 14%. При транзитних перевезеннях кількісний показник митних оглядів зріс на 1%, а ефективність їх застосування збільшилась у частині виявлення порушень, які унеможливлюють подальше митне оформлення товарів (зросла кількість складання протоколів про порушення митних правил).

Аналізуючи ефективність застосування митних оглядів товарів і транспортних засобів у пунктах пропуску, можна зазначити наступне. Середній показник кількості проведених митних оглядів до загальної кількості вантажних транспортних засобів, що переміщувалися через митний кордон у І кварталі 2010 року, складає 7,42% (за IV квартал 2009 року – 10,78%), тобто спостерігається позитивна тенденція щодо зменшення кількості митних оглядів на 3,36% водночас з підвищенням ефективності їх проведення.

Відносно до загальної кількості митних оглядів ініціаторами їх проведення на початку цього року були:

— митні органи – 90,23% оглядів (за IV квартал 2009 року – 90,65%);

— орган охорони державного кордону – 6,63% оглядів (за IV квартал 2009 року – 3,67%).

Також в результаті проведеного аналізу Державна митна служба розпочала оптимізацію нормативно-правової бази, яка регламентує застосування митного огляду як однієї з форм митного контролю.

 

Читайте также по теме