ГолосUA
13:39 16/09/2009

Держбюджет-2009 відкине Україну в економічному розвитку далеко назад

Економічна політика і державний бюджет на 2009 рік відкине Україну в економічному розвитку далеко назад.

Таку думку на прес-конференції висловив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак, передав кореспондент ГолосUA.

Він зауважив, що бюджет-2009 увійде в історію як «унікальний».

«Унікальність його в тому, що ніколи економіка України не знала такого вилучення ресурсів на користь бюджету. Маю надію, що і не знатиме в подальшому. Цей рік є рекордним по переплатам податку на прибуток українських підприємств. Нагадаю, що ніколи Україна не мала майже 20 млрд. не відшкодованого податку на додану вартість», — підкреслив представник Президента.

Шлапак наголосив, що, на його думку, цей рік буде рекордним в темпах нарощування боргу — не маючи можливості виймати кошти з економіки, уряд активно вдавався до нових залучень ресурсів. «Тобто близько 100 млрд. грн. буде залучено в цьому році, і державний борг України буде збільшений в 2 рази», — пояснив він.

На думку експерта, Держбюджет-2009 увійде в історію як найбільш закритий бюджет, адже ніхто достовірно не знає, як він виконується. Така закритість, зауважив він, дозволяє уряду маніпулювати бюджетними ресурсами.

Разом з тим, зазначив Шлапак, «бюджет унікальний тому, що ми розраховували на те, що у тілі бюджету знайдеться місце видаткам розвитку, які будуть спрямовані на подолання кризи. Врешті-решт тут можна знайти все, що завгодно, але не видатки розвитку».

 

Читайте также по теме